open-navfaktor-logo
search
Opasne izjave
Vlasti u Brčkom: Ne koristite Distrikt za političko sukobljavanje u BiH
Predstavnici vlasti u Brčko distriktu BiH iz reda sva tri konstitutivna naroda podsjećaju sve i naglašavaju da je Brčko jedina istinska multietnička zajednica u BiH u kojoj su potpuno i u svim segmentima apsolutno ravnopravni Bošnjaci, Hrvati i Srbi.
22.12.2021. u 11:56
get url
text

- Povodom sve češćeg spominjanja Distrikta u medijima kroz izjave visokih političkih službenika iz BiH, te pojedinih predstavnika međunarodne zajednice kao sudbonosnog mjesta za preživljavanje BiH, mi izabrani predstavnici vlasti u Brčkom iz reda sva tri konstitutivna naroda podsjećamo sve da je Distrikt jedina istinska multietnička zajednica u BiH u kojoj su u svim segmentima apsolutno ravnopravni Bošnjaci, Hrvati i Srbi, da ovdje živimo i radimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih - saopćeno je iz brčanske Vlade.

Dodaju kako je potpuno jasno da je svim stanovnicima Brčkog od opasnih izjava mnogo potrebnija stabilnost, ekonomski razvoj i realizacija započetih projekata kao što su revitalizacija Luke Brčko, trasiranje autoputa i plinovoda, izgradnja centra za zbrinjavanje otpada, izgradnja kružnog prstena za vodoopskrbu, odnosno projekata koji će doprinijeti razvoja Brčkog.

- Mi smo odlučni u namjeri nastaviti razvijati unutrašnji konsenzus o ravnomjernom i sveukupnom razvoju Distrikta kako bismo privlačenjem stranih i domaćih investicija osigurali što više radnih mjesta, viši životni standard, kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i povećan opseg socijalne brige za ugrožene kategorije stanovnika. Pred nama je godina puna izazova u kojoj ćemo se fokusirati na jačanje vladavine prava, demokratskih institucija u Brčkom, borbu protiv korupcije, nastavak reformskih procesa, partnerski odnos s međunarodnim institucijama, posebno s Uredom supervizora za Brčko - navodi se dalje u saopćenju.

Izjave o Brčkom kao opasnom području, kako kažu, potpuno su suprotne njihovoj svakodnevici.

- Mi sasvim normalno živimo, o čemu mogu posvjedočiti svi koji ovih dana, a posebno tokom večeri posjećuju naš grad. Zbog zajedničke budućnosti pozivamo sve koji daju zapaljive izjave da ne koriste Brčko za bilo kakvo političko sukobljavanje u BiH. Takve nepromišljene i neodmjerene izjave otežavaju napore lokalne vlasti za nastavak aktivnosti na razvoju ove specifične jedinice lokalne samouprave kao izvanrednog primjera uspješnog poslijeratnog suživota - stoji u saopćenju koje potpisuju gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, dogradonačelnik Anto Domić, predsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić te dopredsjednik Skupštine Ivica Filipović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.