open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
Vlasti SAD-a uvele sankcije određenim zvaničnicima i institucijama Turske
Na listu američkih sankcija uvrštena su trojica ministara i dva ministarstva Republike Turske
15.10.2019. u 08:30
get url
text

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su povodom vojne operacije "Izvor mira" uvele sankcije za trojicu ministara i dva ministarstva Republike Turske. Iz Bijele kuće je saopćeno da je američki predsjednik Donald Trump ovlastio ministarstva trezora i vanjskih poslova te zemlje da uvedu sankcije fizičkim i pravnim licima Turske.

-Predsjednik Trump smatra da vlasti Republike Turske operacijom na sjeveru Sirije ugrožavaju sveokupnu situaciju u Siriji - navodi se u saopćenju Bijele kuće.

U saopćenju Bijela kuća navodi da bi se na listi sankcionisanih mogli naći turski zvaničnici i institucije koji su prijetnja sigurnosti i cjelovitosti Sirije, koji sprečavaju dobrovoljni povratak sirijskih izbjeglica, koji blokiraju napore za političko rješavanje krize i pokušavaju prisilno vratiti sirijske izbjeglice.

Uporedo s tim, Ministarstvo trezora SAD-a saopćilo je da je po Trumpovom ovlaštenju uvelo sankcije određenim turskim zvaničnicima i institucijama zbog toga što operacijom protiv terorista YPG/PKK-a ugrožavaju borbu protiv terorističke organizacije ISIL. U saopćenju se navodi da su na američku listu sankcionisanih lica stavljeni turski ministar odbrane Hulusi Akar, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez.

Na listu su uvrštena i turska ministarstva odbrane i energetike i prirodnih resursa. Sankcionisana lica ne mogu obavljati finansijske radnje u SAD-u i zamrznuta im je sva eventualna imovina u toj zemlji. Američki državni sekretar Mike Pompeo potvrdio je informaciju o uvedenim sankcijama turskim zvaničnicima i institucijama te je poručio da Turska i SAD trebaju dalje pregovarati o rješavanju krize u Siriji.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.