open-navfaktor-logo
search
Zasjedao Štab
Vlasti RS-a "skršile" više od četiri miliona KM na mobilnu bolnicu, sad traže da im se vrati novac
Štab za vanredne situacije danas je dao saglasnost Institutu za javno zdravstvo RS-a da jedonostrano raskine ugovor o nabavci mobilne bolnice.
29.05.2020. u 13:51
get url
text

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo, danas je nakon sjednice štaba na konferenciji za novinare rekao da će Institut danas uputiti dopis dobavljaču o jednostranom raskidanju ugovora i pozivanju da se izvrši povrat avansno uplaćenog novca, odnosno 4.228.000 KM sa PDV-om, odnosno ukupne cijene bolnice.

Zeljković je pojasnio da je Institut uputio zahtjev štabu za davanje saglasnosti za raskidanje ugovora sa Balkan Globalom u vezi s nabavkom pokretne bolnice.

- Institut je 26. marta 2020 na osnovu zakljuška štaba proveo nabavku mobilne bolnice, rok naveden u ugovoru je bio 12 dana od dana potpisivanja ugovora. Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku, odnosno stavljanje objekta u funkciju kako je i precizirano ugovorom - kazao je Zeljković.

Institut se sredinom aprila obratio dobavljaču da se izjasni za rok isporuke, a dobavljač je naveo otežane okolnosti u vezi s isporukom. Krajem aprila započeta je montaža, međutim nije dovršena, odnosno nije stavljena u funkciju.

- Ugovorom je precizirano da je dobavljač dužan da izvrši transport, montažu i dovođenje u funkciju, neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora - kazao je Zeljković.

Pitanje nadonkade štete i povrata novca za tri avionska leta kojima su dopremljeni dijelovi bolnice prema riječima Zeljkovića bit će naknadno razmatrani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.