open-navfaktor-logo
search
Pogoršana situacija
Vlasti pooštrile epidemiološke mjere: Crna Gora uvodi policijski sat od 21 do pet ujutro
Crnogorske zdravstvene vlasti pooštrile su srijedu epidemiološke mjere, nakon što je od početka godine od koronavirusa dnevno obolijevalo oko 500 stanovnika Crne Gore ili 0,1 posto ukupne populacije te zemlje.
10.02.2021. u 17:25
get url
text

Novim mjerama uvodi se policijski sat od 21 do pet ujutro, zabranjuje se međugradski saobraćaj od petka do ponedjeljka, a ugostiteljski objekti će raditi do 18 sati uz zabranu emitiranja muzike. Radno vrijeme trgovina ostaje do 20 sati.

U općinama Budva i Tivat, gdje je najteža epidemiološka situacija, vrijedit još oštrije mjere koje predviđaju zabranu rada obrazovnih ustanova, trgovina na malo, ugostiteljskih objekata, tržnih centara i fitness centara, a stanovnicima se preporučuje da ne napuštaju svoje općine.

U tim gradovima 14-odnevna stopa oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 2.000 te su čelnici tih općina u utorak zatražili hitnu reakciju nadležnih.

Ranijim mjerama, uvedenim sredinom januara, policijski sat počinjao je u 22 sata, trgovine i kafići radili su do 20 sati, a ulazak u Crnu Goru bio je dopušten bez negativnog testa na koronavirus.

Nove mjere predviđaju sada da je negativni PCR test obavezan za putnike koji dolaze iz Velike Britanije, Sjeverne Irske, Izraela, Indije, Bahreina, Libana, Južnoafričke Republike, Brazila, SAD-a, Latvije, Estonije, Litve, Malte, Francuske, Španije, Portugala, Nizozemske, Irske, Belgije, Danske i Češke.

Popunjenost bolničkih kapaciteta u Crnoj Gori za Covid- pacijente je 67 posto, saopćila je ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović, čiju ostavku traži crnogorska opozicija zbog kašnjenja vakcinacije te njenog odbijanja donacije od nekoliko hiljada doza vakcina koju su ponudili poslovni ljudi bliski predsjedniku Milu Đukanoviću.

Ministrica Borovinić Bojović kazala je da krivicu za kašnjenje vakcinacije ima prethodna vlada jer sredinom prošle godine, kada se to drugi dogovarali, nije učinila ništa da vakcina na vrijeme stigne u Crnu Goru.

Ona je najavila da se uskoro očekuje dolazak prvih ruskih vakcina u zemlju, ali ne navodeći konkretan datum.

Nakon formiranja nove crnogorske vlasti tokom jeseni, nova vlada ukinula je prethodna tijela koja su bila nadležna za odgovor te države na krizu koju je izazvala pandemija koronavirusa, te su formirali nova radna tijela, dok su uporedo smijenjeni čelnici većine medicinskih ustanova u Crnoj Gori i na njihova mjesta postavljeni novi, bliski novoj vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.