open-navfaktor-logo
search
Švedska
Vlasti ne prihvataju ime "Ford" za dječaka jer podsjeća na prezime
Joeseph Kendrick i Ingrid Bergstrom-Kendrick sinu dali ime Ford, ali švedska vlada ipak nije željela prihvatiti takvo ime, tvrdeći da previše podsjeća na prezime
13.11.2018. u 19:08
get url
text

Švedske vlasti su odbile prihvatiti ime "Ford" koje je kanadsko-švedski par želio dati svome sinu.

Naime, Joeseph Kendrick i Ingrid Bergstrom-Kendrick sinu su dali ime Ford, ali švedska vlada ipak nije željela prihvatiti takvo ime, tvrdeći da previše podsjeća na prezime.

Majka Bergstrom-Kendrick je novinarima ispričala kako su se odmah nakon rođenja, razmišljajući o mnogim imenima, odlučili za ime Ford, ne sluteći da će imati bilo kakav problem zbog toga.

Švedske vlasti su ipak odlučile da je takvo ime neprihvatljivo prema novim propisima iz 2016. godine koja dozvoljavaju odbijanje imena koja su "zbunjujuća, koja je vrlo teško spelovati i koja podsjećaju na prezime".

Također, imena u toj zemlji mogu biti odbijena ako se smatra da će dovesti do društvenog odbacivanja ili neprijatnosti, ili bi mogla dovesti do zabune, aludirajući na zaštitni znak ili naziv kompanije.

Šveđanka i njen partner žalili su se dva puta na ovu odluku, ali bez uspjeha.

Ipak, kako su kazali novinarima, i dalje se nadaju da će uskoro uspjeti riješiti ovaj pravni slučaj.

Rješavanje slučaja bi moglo potrajati čak i do godinu dana, a do tada beba, rođena 13. oktobra 2017. godine u Gothenburgu, u zvaničnim dokumentima se piše sa “X” ili “Boy”.

Roditelji su istakli i kako im poseban problem predstavlja činjenica da njihov sin ne može dobiti ni pasoš, zbog čega ne mogu zajedno ići u posjetu porodici i prijateljima u Kanadi.

Drugi par 2007. godine se također našao na naslovnicama švedskih medija kada su tamošnje vlasti odbile ime Metallica za djevojčicu. Ipak, roditelji su se žalili i na kraju dobili slučaj.

Osim toga, Vrhovni upravni sud Švedske također je poništio i odluke kojima se odbija ime Lego i Elvis za djevojčicu.

Švedske vlasti su, u nekim od drugih slučajeva, dozvolili ime Google za dječaka, ali odbili imena kao što su Q, Token i Michael Jackson.

Švedska nije jedina zemlja koja ima određena ograničenja u vezi s davanjem imena bebama jer određena pravila postoje i u Islandu, Danskoj, Portugalu i Njemačkoj, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija dosta fleksibilniji u vezi s ovim pitanjem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.