open-navfaktor-logo
search
Mektić tvrdi
Vlast u RS-u sprema "teške incidente" za izbore
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas na press konferenciji u Banjoj Luci da vlast u Republici Srpskoj "priprema incidente teškog karaktera za izbore".  
28.08.2018. u 12:15
get url
text

- Za ove izbore vlast priprema incidente teškog karaktera koji neće ići daleko od pokušaja ubistava kada se Banja Luka psihološki slomi. To su pouzdane informacije. Poručujem građanima Banje Luke koje se želi disciplinovati metalnim šipkama da se ne boje, da su ovo najobičniji jadni miševi i da su ovo njihovi posljednji trzaji - rekao je Mektić.

Aktuelnu vlast u RS-u optužio je za stvaranje "atmosfere linča" te naveo da se "priprema dovođenje raznih kriminalaca da se Banja Luka utjera u strah.

Mektić je govorio i o napadu na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, dovodeći u vezu taj napad sa izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika.

- Išli su sa namjerom da ga liše života. Stvar je spasila samo činjenica da je uspio da poziva upomoć, da je bio pred ulazom svoje zgrade, da su stanari izašli i na taj način izvukao živu glavu. Ovo je stvar linča, opšteg ambijenta i harange na ljude, u ovom slučaju na novinare. Dodik je jednom izjavio da njemu nije problem SDS, već BN. Prije toga je uslijedila priprema, pa je pojedine novinare nazivao da su strani plaćenici, da žive od stranih ambasada, da im se po stranim ambasadama daju pare, što je asociralo na činjenicu da ih prikaže kao izdajnike RS-a i srpskog naroda. Ovdje se od strane vlasti, predsjednika RS-a, stvara ambijent teške podjele srpskog naroda - kazao je ministar sigurnosti BiH, dodajući da se na taj način stavljaju mete na ljude.

O zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH, Mektić je rekao da Ministarstvo sigurnosti BiH nema nikakve veze s operativnim poslovima Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

- Prilepin je rekao da je od 20 do 30 puta bio u BiH. Kako je ulazio? Šta je radio? S kim je bio? S kim se sastajao i o čemu se sastajao? Samo je registrovano da je 2017. godine ušao u BiH. Imamo saznanja kako je ulazio. Ulazio je tako da ne bude prijavljen na graničnim prijelazima. On je vodio jednu ultradesničarsku stranku u Rusiji i sastajao se ovdje sa ljudima i razrađivao planove kako treba uništiti i rasturiti opoziciju u RS-u. Zadnji sastanak je bio u Andrićgradu i na njemu su bili i Dodik i Emir Kusturica. Čak se nije libio ni puške. Ratovao je u Čečeniji, Ukrajini i tako dalje. Mi imamo bazu osoba koje idu i ratuju kao strani ratnici. U njegovoj jedinici je ratovao i određeni broj ljudi iz BiH - kazao je Dragan Mektić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.