open-navfaktor-logo
search
Privlači pažnju
Vlasnik kuće sa zastava-fasadom Arif Kurtović: Potrošio sam 5.000 KM, komšije su mi rekle da sam budala
Porodična kuća Arifa Kurtovića u selu Jasika u blizini Bihaća nalazi se u centru pažnje medija u BiH, ali i u regionu.
26.09.2022. u 20:01
get url
text

Fasada na kojoj je iscrtana zastava Bosne i Hercegovine privlači posebnu pažnju prolaznika te mnogi zastanu kako bi je fotografisali. Plavo-žute nijanse nalaze se na svim zidovima kuće, a tu je i jedan ljiljan.

Kuća porodice Kurtović se nalazi na putu koji od Bihaća vodi do graničnog prijelaza za susjednu Hrvatsku.

- Fasada je napravljena 2014. kada smo se plasirali u Brazil, ali i danas svi zastaju da je uslikaju. Kada su se naši Zmajevi plasirali na SP u Brazil, razmišljao sam kako da ih na neobičan način ispratim i da nam donese sreću. To zadovoljstvo me je koštalo oko 5.000 KM, a uz našu zastavu na kući je i ljiljan – kaže na početku razgovora za Faktor Arif Kurtović.

Foto: Sandra Simunovic Pixsell

Za izradu fasade bio je zadužen majstor Derviš Kurić iz obližnjeg sela Muslići.

- Kada sam komšijama rekao da pravim fasadu sa državnom zastavom, njihov komentar je bio da sam budala. To me još više isprovociralo i ubrzano sam počeo sa radovima. Uvijek mi je država bila na prvom mjestu, u njoj živim i za nju živim. Svi zastaju kraj moje kuće i slikaju se. Turisti iz cijelog svijeta dive se mojoj fasadi. Posebno su njom oduševljeni Kinezi koji su autobusima dolazili da se slikaju. Sada ću malo popraviti fasadu i opet će biti kao nova – kaže Arif koji dodaje da su unutrašnji zidovi, kao u većini ostalih kuća i stanova, bijeli.

Ljubav prema domovini prenosi i na svoje kćerke Šejlu i Lejlu i sina Ajdina.

- Zajedno sa suprugom Aidom od malih nogu im govorimo koliko je bitna domovina. Svako na svoj način treba to pokazivati, a naši najbolji ambasadori širom svijeta su sportisti – kaže na kraju 43-godišnji Kurtović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.