open-navfaktor-logo
search
Naselje Ortiješ
Vlasnik kafića kod Mostara koji su pokušali zapaliti: Nisam imao problema, kod mene se okupljaju gosti svih vjera
Nepoznate osobe pokušale su sinoć zapaliti ugostiteljski objekat "Roman" u vlasništvu porodice Berberović u mostarskom naselju Ortiješ.
09.04.2023. u 14:06
get url
text

Vlasnik Roman Berberović jutros je prilikom otvaranja objekta uočio da je cijela ljetna bašta objekta posuta uljem, kao i ostatke paljevine, te je odmah obavijestio policiju.

- Jutros sam došao da otvorim kafić oko 8.30 sati. Krenuo sam da raspremim baštu i vidim neke kao lokve. Mislio sam da je to od kiše koja je noćas padala. Kako sam stao nogom, vidim da nije voda i da je masno. Pogledam stolove i stolice i utvrdim da su i one isprskane. Uzmem u ruku i shvatim da je riječ o motornom ulju – kaže na početku razgovora za Faktor Roman Berberović.

FOTO: Roman Bereberović

Kako dalje govori, potom je otišao do drvene ograde, koja je također bila namazana motornim uljem.

- Vidim lokvu ulja i u njoj bačen komad papira koji je bio zapaljen. Sreća pa se nije proširilo. Pozvao sam policiju i oni su došli i obavili svoj dio posla. Rekli su mi da će me obavijestiti o detaljima. Moram istaći da je ovo prvi put da se desi neki incident. Nepunu godinu dana držim kafić i do jutros nije bilo nikakvih problema. Ispitivala me i policija jesam li se privatno posvađao sa nekim. Nemam probleme ni sa kim i u "Romanu" se okupljaju gosti svih vjera i nacija. Šteta što nisam ugradio videonadzor, jer bi lakše došli do počinioca – kaže Berberović koji dodaje da se ugostiteljski objekat nalazi neposredno uz njihovu porodičnu kuću.

Ovim povodom danas se oglasio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić koji je najoštrije osudio pokušaj paljenja ugostiteljskog objekta porodice Berberović u povratničkom naselju Ortiješ.

- Kao ministar sigurnosti očekujem od MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona efikasnu istragu koja će nedvosmisleno utvrditi ko stoji iza ovog napada. Nakon više od 25 godina ne treba Berberoviće smatrati povratnicima, već ravnopravnim stanovnicima Mostara. Ugostiteljski objekat čije je uništavanje pokušano, bio je mjesto okupljanja svih vjera i nacija. Zato je napad na porodicu Berberović udar na opstanak BiH - saopćio je Nešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.