open-navfaktor-logo
search
Akcija "LANIGAN"
Vlasnici agencije koja zastupa nekoliko Zmajeva u četvrtak pred sudijom u Madridu
Španski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i Civilna Garda provode istragu nad menažerskom agencijom Lian Sports te njenim vlasnicima Albancem Falijem Ramadanijem i Srbinom Nikolom Damjancem
25.02.2020. u 19:53
get url
text

Ovu informaciju saopćila je u utorak španska policija Civilna Garda, i tako samo potvrdila informacije koje su prije dva dana objavili mediji u ovoj zemlji.

Vlasnici menažerske agencije, koja zastupa Miralema Pjanića i još nekoliko bh. fudbalera, osumnjičeni su da su nezakonito stekli novac putem "fiktivnih transfera" preko klubova u Srbiji, Kipru i Belgiji, a zatim su dio tog novca uložili u nekretnine u Španiji.

Ramadani i Damjanac, te dvoje članova njihovih porodica, u četvrtak moraju izaći pred istražnog sudiju u Madridu. Tda će im biti saopćeno za koje se kriminalne radnje terete.

Španska policija istražuje ugovore svih njihovih fudbalera u Španiji, a među njima je i onaj hrvatskog napadača Nikole Kalinića koji je 2018. godine prešao iz Milana u Atletico Madrid, da bi ovoga ljeta pojačao redove Rome.

Policija istražuje i ugovore vezane za crnogorskog stopera Stefana Savića koji je bio došao iz Fiorentine u Atletico, te srbijanskog napadača Luke Jovića, koji je inače rođen u Bijeljini, a ljetos je iz Eintracht Frankfurta prešao u Real Madrid.

VEZANI TEKST - Moćni fudbalski menadžer, koji zastupa i nekolicinu Zmajeva, optužen za pranje novca

Sve njih zastupa Lian Sports, čiji su osnivači Ramadani i Damjanac, s registrovanim uredom na Malti.

Istraga nad agencijom Lian Sports odvija se u Španiji, čija je policija zatražila sradnju još nekoliko zemalja.

Civilna Garda je 2017. godine saznala da su Ramadani i Damjanac stekli luksuzne kuće u mjestu Calvia na otoku Mallorca, a tu finansijsku korist ostvarili su "preko kompleksne strukture kompanija kako bi sakrili stvarne vlasnike", navela je Civilna Garda u saopćenju na svojoj zvaničnoj internetskoj stranici.

- Nakon detaljnog pregleda i praćenja porijekla novca na međunarodnom nivou otkrilo se da su ti zastupnici formirali kriminalnu organizaciju koja je bila sposobna kontrolisati razne fudbalske klubove u zemljama poput Srbije, Kipra ili Belgije, provodeći u njima fiktivne transfere za koje se saznalo iz dokumenata koje su otkrili mediji i platforma Football Leaks - navodi se u saopćenju.

- Na taj su se način obogatili te nanijeli veliku finansijsku štetu klubovima i državnim proračunima u zemljama gdje su utajili porez, dodano je.

Među klubovima preko kojeg su ostvarivali vlastitu korist je kiparski Apollon Limassol.

Od dobivenog novca 10 miliona eura su uložili u Španiji kupujući nekretnine te uživali u "životu na visokoj nozi". Transakcije su obavljali preko svog ureda za porezno savjetovanje na Malti te preko predstavništva u drugim državama, gdje su njihovi zaposlenici učestvovali u "prikrivanju traga novca, a onda i u izbjegavanju plaćanja poreza u Španiji".

Španska policija je zatim zatražila saradnju EUROPOL-a, koji je pomogao istragu svojom analitikom i operativom te povezao sve institucije. Istražni sudija u Madridu odobrio je akciju kodnog imena LANIGAN tokom koje je stotinjak policajaca Civilne Garde i porezne uprave pretražilo urede i kuće na Balearskim otocima (Mallorca), u Barceloni, Madridu, Malagi, Sevilli, Almeriji, Valenciji, Asturiji, baskijskoj provinciji Guipuzcoa te gradovima Vitoriji i Pontevedri u potrazi za dokazima o poreznim prijevarama i pranju novca.

Pretraga je obuhvatila i advokatske kancelarije, ali i prostorije klubova.

OVDJE pogledajte koje sve fudbalere zastupa agencija Lian Sports.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.