U ovom periodu godine česta je pojava vlage u kući ili stanu.

Razlozi za pojavu vlage su brojni, moguće je da su krovovi dotrajali, da su oluci oštećeni, da postoje neke pukotine u zidovima, da su možda nedovoljno isušeni zidovi nakon izgradnje, da voda prodire odnekud zbog puknute cijevi illi eventualne poplave.

Vlaga se može pojaviti i zbog lošeg grijanja i slabe ventilacije, naročito u objektima sa novom stolarijom ili zbog kondenzacije vlage u nedovoljno zagrijanim zidovima ili starim zgradama.

Ukoliko je ipak kvalitetno izgrađen objekat, onda najčešće do vlage može doći zbog kuhanja, kupanja ili tuširanja i sušenja veša u zatvorenom prostoru.

Neka istraživanja su pokazala da četveročlana porodica dnevno proizvede oko 12 litara vode u vidu vodene pare, vlagu stvaraju i kućni ljubimci i sobno cvijeće.

Vlaga se najčešće pojavljuje u ćoškovima                                             FOTO: Ilustracija

Vlaga se najčešće kondenzuje na hladnijim dijelovima prostorija, naročito u ćoškovima, uz vanjske zidove i prozore, a često se stvara i plijesan.

Prvi znak prekomjerne vlage je kondenzacija na prozorima i osjećaj hladnoće.

Vlaga može izazvati alergije, spadanje boje sa zidova, loš miris i mrlje na odjeći.

Pod uslovom da je kuća ili stan kvalitetno izveden, vlage se možemo riješiti redovnim zračenjem i pravilnim grijanjem te spriječiti stvaranje plijesni. Svaki prostor potrebno je prozračivati i tokom hladnijeg dijela godine. Time će toplina, vlaga i iskorišteni zrak biti zamijenjeni hladnim, suhim i svježim vanjskim zrakom.

Tokom zračenja prostora od nekoliko minuta zidovi se neće ohladiti, a stručnjaci savjetuju da tih nekoliko minuta ventil radijatora bude zatvoren. Hladnije prostorije treba držati zatvorenim jer bi se vlaga iz toplije prostorije mogla kondenzovati u vlagu u hladnijim prostorijama.

Namještaj ili zavjese moraju biti odmaknute od zidova kako bi zrak mogao strujati iza njih. I radijator mora biti odmaknut od zida, tako se sprječava mogućnosti gubitka toplote.

Vlage se možemo riješiti na više načina.

Na tržištu postoji cijela paleta proizvoda koji će pomoći, poput sistema za odvlaživanje i upijanja neugodnih mirisa, odstranjivači plijesni i različita sredstva za čišćenje.

No, jedna od najučinkovitijih metoda je građevinsko isušivanje, a prije bilo kakve sanacije dobro se konsultovati sa stručnjacima za vlagu. Ako se na sanaciju odlučite sami, strogo se držite uputa proizvođača. Ubrzana gradnja, adaptacije s kratkim rokovima za izvedbu, prekoračeni vremenski rokovi zbog nepredvidljivih dodatnih radova, sve su to razlozi zbog kojih su izvođači pod pritiskom zbog nedovoljno vremena za isušivanje i pripremu podloga za završne radove.