open-navfaktor-logo
search
Strateg Krupe
Vladimir Ilić, najmlađi trener u PLBiH: Godine su problem, ali niko mi ne pokušava narušiti integritet
Naredno kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine donosi obračun najmlađeg i najstarijeg trenera u prvenstvu.
19.05.2021. u 21:35
get url
text

S jedne strane na klupi Krupe sjedit će 23-godišnji Vladimir Ilić, a na drugoj 40 godina stariji strateg Olimpika Slavko Petrović.

Kako je došao na klupu?

Ilić je na kormilo Krupe došao nakon iznenadnog odlaska Velimira Stojnića.

- Preuzimanje ekipe iz ove perspektive, kad sam pola godine iskusniji, bilo je više ludost nego hrabrost. To uvijek govorim, ali to je moj klub, svjestan sam situacije u kojoj se Krupa nalazila kad sam dolazio i kad je imao sedam bodova na kontu. Svjestan sam i pritiska koji me čekao i koji je prisutan i danas jer nismo osigurali opstanak - rekao je jedan od najmlađih trenera u Evropi za Faktor.

A kako je uopće došlo do toga da jedan golobradi mladić preuzme ekipu koja se grčevito bori za opstanak u elitnom rangu bh. fudbala?

- Radio sam dvije godine u klubu kao pomoćnik Zoranu Mariću i Velimiru Stojniću. Nakon što nas je Velimir napustio zbog porodičnih problema došla je situacija gdje je klub bio u nezavidnom položaju. Neki treneri nisu htjeli prihvatiti da rade u klubu, neki su tražili više novca. Onda sam ja rekao OK. Preuzimam klub do zime, da vidim kako će to izaći. Odmah se desi utakmica s Olimpikom (1:1) u gostima gdje odigramo dobro, primimo gol nesretno u 87. minuti... - priča Ilić.

- Poslije toga ostalo je do kraja nekoliko kola, menadžment je meni ukazao povjerenje. Tako je počelo. Nakon toga se uspostavilo da smo na polusezoni "živi" i došli smo situaciju da na proljeće igramo na nivou na kojem zaslužujemo da budemo - dodaje Ilić.

Fenomen je i činjenica da je većina fudbalera Krupe starija od trenera.

- Mogu da pohvalim igrače zbog odnosa tokom boravka. Godine su jedan od problema, ali neke stvari su bile jasne od početka, a to je da niko nije veći od kluba, tako da je mnogo toga razjašnjeno odmah poslije mog dolaska. Oni su prihvatili način na koji radimo, prihvatili su rad stručnog štaba, na kraju krajeva kad sve to daje rezultate, onda vam i igrači počinju da vjeruju - objašnjava trener rođen 1998. godine i dodaje da niko u svlačionici ne pokušava narušiti njegov integritet.

Krupa igra dopadljivo, složit će se mnogi. Narodski kazano, tim iz kanjona Vrbasa "voli igrati lopte". Ilić kaže da mu je trenerski uzor Pep Guardiola. Smatra ga najboljim strategom posljednjeg desetljeća.

- Trudimo se da igramo dopadljivo, da kontrolišemo većinu meča. Situacija u Mostaru pokazuje da je u prvom poluvremenu posjed bio 50:50. Stvarno ne znam kad je neka ekipa u Mostaru imala posjed više od 45 posto. Mislim da je to pravi pokazatelj načina na koji pokušavamo igrati. Kada na sve to dodamo rezultate, onda sve to ima neku isplativost. Bilo je jako teško u uvodnim kolima, nismo ostvarili pobjedu. Bilo je deprimirajuće stvarati šanse, a ne pobjeđivati. Poslije toga je sve došlo na svoje, poslije 40 sedmica Krupa se vratila u zonu opstanka - u jednom dahu govori Ilić.

Najdraža mu je, kaže, pobjeda protiv Željezničara, prva u trenerskoj karijeri.

- Željo je tada bio drugi na tabeli. Oni su jedan od najvećih, ako ne i najveći klub u BiH. Uradit ćemo sve da pobijedimo na Grbavici. Želji se ne prijeti, Željo je veliki klub s puno navijača.

Ilić je čestitao Borcu, koji je došao na korak do titule.

- Kada neko pobjeđuje u kontinuitetu, to definitivno pokazuje da ima kvalitet. Stići prednost od 13 bodova i otići na plus četiri, što je objektivno 17 bodova razlike, ne dešava se često. "Krivca" treba tražiti u Sarajevu. Klub je stao. Da li je transfer-politika, ili su neke druge stvari, u to ne bih želio da ulazim, ali nisam vjerovao da Borac to može - komentarisao je Ilić neočekivan obrat u borbi za naslov prvaka Bosne i Hercegovine.

Borba za opstanak i Evropu

Ilić konstatuje i da je Sarajevo ostalo bez Ahmetovića, Rahmanovića i Tatara, koji postižu 65 posto golova, ali radi se samo o tome, nego da oni čine taj tim puno boljim što je sada slučaj.

U posljednjih 180 minuta očekuje i veliku borbu za izlazak na euroscenu.

- Protiv Zrinjskog smo igrali, dobra su ekipa i nije mi jasno kako su došli situaciju da dosad nisu osigurali izlazak u Evropu. Široki Brijeg dolazi iz uloge autsajdera jer je na polusezoni promijenio šest, sedam igrača i oslonio se na mlade snage, pokazavši i da se tako možeš boriti za Evropu. Velež je na početku sezone bio autsajder, na polusezoni kandidat za Evropu, a prije tri kola igrao utakmicu za titulu - zaključio je 23-godišnji trener Krupe Vladimir Ilić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.