open-navfaktor-logo
search
Na crnoj listi SAD-a
Vladajuća stranka u TK: PDA Mirsada Kukića kontrolira sigurnost, zdravstvo, informiranje...
Predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić stavljen je na crnu listu američkog State Departmenta, a njegova stranka trenutno se nalazi na vlasti u Tuzlanskom kantonu i kontrolira veoma važne državne resurse.
08.01.2022. u 07:51
get url
text
Mirsad Kukić

Kukićevi kadrovi kontroliraju institucije u kojima se vrti mnogo novca, ali i one koje imaju presudan utjecaj na stabilnost društva te značajnu simboličku vrijednost.

Odnos snaga u Skupštini i Vladi

Krenimo redom. PDA ima šest zastupnika u Skupštini TK i po tome je, od vladajućih, druga partija po snazi, odmah iza Socijaldemokratske partije (SDP), koja ima dva zastupnika više. U vlasti s njima su još i Naša stranka (NS) i Savez za bolju budućnost (SBB) sa po dva zastupnika, kao i Smajo Mandžić, nezavisni zastupnik, koji je bio na listi PDA, da bi prešao u SDA, a potom opet postao dio većine s PDA.

U opoziciji su SDA s devet zastupnika, Demokratska fronta s tri te Socijeldemokrate BiH i Stranka za BiH sa po dva zastupnika.

Minimalna većina u Skupštini TK zahtijeva 18 ruku, tako da aktuelna vlada nije održiva bez učešća PDA.

U Vladi Tuzlanskog kantona PDA ima tri ministra. Midhat Dobrnjić je ministar unutrašnjih poslova, Fehadija Ahmetović je ministar za boračka pitanja, a Esad Džidić za rad, socijalnu politiku i povratak.

Direktorske pozicije

Najznačajni finansijski resurs za PDA je Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla čiji je generalni direktor dr. Alen Kamerić, kandidat Kukićeve stranke za gradonačelnika Tuzle na posljednjim lokalnim izborima.

Kamerić je doktorirao i dobio naučno zvanje docenta na Evropskom univerzitetu Kallos, koji nije akreditiran. Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH stava je da "nadležni državni organi, te drugi organi i organizacije u BiH, u svrhu zaposlenje ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove".

Iako na UKC-u rade deseci doktora nauka i docenata koji su diplome i zvanje stekli na akreditiranim univerzitetima, Kamerić je dva puta biran za vršioca dužnosti, a onda i za direktora na četverogodišnji mandat. Kako nezvanično saznajemo, na njegovom imenovanju insistirao je tuzlanski PDA, a SDP, NS i SBB, koji sjede u Vladi TK, na to su pristajali.

Direktor Radio-televizije TK Almir Mulabećirović član je PDA. Ovaj javni servis koji građani finansiraju iz budžeta, u svom Dnevniku od 5. januara, kao prvu vijest objavio je da su na američku crnu listu stavljeni Milorad Dodik i Alternativna televizija. U prilogu dugom sedam i po minuta nigdje nije spomenuto da je na crnu listu stavljen i Mirsad Kukić.

Vršioc dužnosti direktor Javnog preduzeća Šume TK je Senad Selimbašić, dok je na čelu Doma za nezbrinutu djecu Amir Muharemović, a obojica su kadrovi PDA.

Ovo je samo jedan dio ustanova kojim direktno rukovode kadrovi Mirsada Kukića. Broj onih u upravljačkim strukturama javnih preduzeća, institucija i ustanova daleko je veći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.