open-navfaktor-logo
search
Na sjednici
Vlada ZDK usvojila rebalans budžeta, više novca za privredu i zdravstvo
Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici rebalans budžeta, čime će biti osigurana dodatna finansijska sredstva za privredu, poljoprivredu i zdravstvene ustanove.
08.04.2020. u 16:41
get url
text
Foto: Ilustracija

Predsjednik kantonalne vlade Mirza Ganić je istakao da je rebalans upućen u skupštinsku proceduru.

- Shodno dogovoru s predsjedavajućim Skupštine vrlo je izvjesno da će sjednica biti u petak da bi se usvojio rebelans i da bi sredstva bila operativna - kazao je Ganić.

Naveo je da su rebalansom upućena značajna finansijska sredstva prema kantonalnoj bolnici, civilnoj zaštiti i privredi.

Najavio je da će na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća biti utvrđene mjere koje se odnose na subvencije u privredi, da bi se zaštitila radna mjesta.

- Vrlo brzo ulazimo u drugu fazu, pripreme za nove rebalanse jer kako smo vidjeli smanjeno je punjenje budžeta. S obzirom na to da imamo manje prihode moramo smanjiti i rashode - istakao je Ganić.

Naglasio je da će do kraja godine biti više rebalansa.

- Danas smo dali ovlaštenje premijeru da potpiše sporazum o sufinansiranju sa UNDP-om gdje smo locirali 400.000 KM. Sa nama će UNDP sufinansirati 25 posto, to je 100.000 KM. Za 500.000 maraka preko UNDP-a ćemo nabaviti zaštitnu opremu koja je potrebna zdravstvenim ustanovama - istakao je Ganić.

Smatra da bi oprema mogla biti na raspolaganju već naredne sedmice.

Kantonalni ministar finansija Josip Lovrić je istakao da je raspoređen novac onima koji imaju najveći obim posla, uglavnom zdravstvu i civilnoj zaštiti te ministarstvima unutrašnjih poslova i privrede.

- Svim budžetskim korisnicima smo smanjili materijalne troškove za deset posto. Nastava je obustavljena tako da je Ministarstvo obrazovanja sa svog tranfera prevoza đaka smanjilo iznos za deset posto. U dijelu novog upošljavanja novih policajaca našli smo određenih sredstava, ali i kod drugih korisnika. Našli smo razne uštede, uradili preraspodjele da možemo prebaciti u dio gdje je hitno - istakao je Lovrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.