Općinski sud Zenica, po svom rješenju od 19. jula, naložio je Vladi ZDK da smijenjenog komesara Rusmira Šišića vrati na poziciju policijskog komesara ZDK te da mu se vrati i oduzeti čin generalnog inspektora policije ZDK.

Vlada ZDK smijenila je policijskog komesara Šišića na sjednici 12. jula, a isti je dan načelnik Sektora uniformisane policije ZDK Vahidin Topalović imenovan i za v.d. policijskog komesara. U međuvremeno je, 17. jula, raspisan i konkurs za izbor novog policijskog komesara ZDK.

- On će poslove policijskog komesara ZDK obavljati po odluci o privremenoj mjeri. Dakle, poslove policijskog komesara može vršiti osoba koja ima čin. U izvršenju te odluke o privremenoj mjeri, neće biti formalnog vraćanja i dodjeljivanja čina niti formalne odluke o vraćanju na posao, jer bi, onda, u tom slučaju bespredmetan bio parnični postupak po tužbi za radni spor - podvukao je Ljubović.

U odgovoru na privremenu mjeru, napominje, istakli su činjenicu da nisu ispunjena "dva kumulativna uslova, koji su neophodni da bi sud mogao izdati mjeru osiguranja, odnosno privremenu mjeru".

- Ono što smatram da je greška u ovom postupku, je postupanje suda, koji je bio dužan u roku od tri dana od dana dostavljanja odgovora, da zakaže raspravu povodom predložene mjere osiguranja i da odluči o njoj, s obzirom da tek mjera osiguranja ima snagu izvršne isprave. Bez obzira na tu činjenicu, Vlada ZDK danas je donijela odluku da ispoštuje odluku suda, a što se tiče same procedure to ćemo u daljnjem toku postupka pokušati da ispravimo - najavio je Ljubović.

Krajnje je, ističe, neobičajeno da se Općinski sud Zenica "upušta u ocjenu ustavnosti određenog zakonskog rješenja".

- Ocjenu ustavnosti može dati jedino Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine i sud pred kojim se vodi postupak. U situaciji kada se pojavi pitanje ustavnosti određenog zakona, dužan je zastati sa postupkom, sačekati odluku Ustavnog suda FBiH, a što u ovom slučaju nije bilo. Zbog čega je to tako, ja sada ne mogu da se izjasnim. Uglavnom, prvostepeni sud bespotrebno se bavio ocjenom ustavnosti tog zakona, znajući pritome da je pokrenut postupak ocjene ustavnosti i da je u tom postupku, također, zatraženo određivanje mjere osiguranja - podvukao je Ljubović.

Advokat Ljubović, kako je kazao, nema informaciju da li je Ustavni sud Federacije BiH zakazao raspravu o ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK. Izmjene i dopune tog zakona nedavno je usvojila Skupština ZDK, a na osnovu odredaba tog zakona, na prijedlog Nezavisnog odbora ZDK, Vlada ZDK oduzela je čin generalnog policijskog inspektora ZDK-a te smijenila komesara Šišića.