open-navfaktor-logo
search
Poticaji
Vlada ZDK s bivšim braniteljima potpisala 76 ugovora za osnivanje novih firmi
Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovore za dodjelu poticaja za samozapošljavanje i zapošljavanje pripadnika branilačke populacije iz Olova, Breze, Kaknja i Visokog.
21.07.2020. u 10:35
get url
text

Braniteljima će novac biti dodijeljen u okviru programa "Prvi biznis" i "Biznis plus" Vlade ZDK za 2020. godinu, koji kantonalna vlada realizira već nekoliko godina i u sklopu kojeg se podstiče samozapošljavanje, proširenje djelatnosti te zapošljavanje u te firme nezaposlenih sa evidencije nezaposlenih ZDK-a.

- Danas smo u prilici da potpišemo 76 ugovora za osnivanje novih firme i 15 ugovora za zapošljavanje dodatnih radnika za novoosnovane firme, koje su osnovane u prethodnim godinama. Danas je u ZDK svečanost iz razloga što u ovoj teškoj situaciji, u vremenu pandemije koronavirusa kada se privreda suočava sa velikim problemima, imamo priliku da otvaramo nove firme i kao Vlada ZDK dajemo i pružamo podršku takvim firmama - kazao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Istakao je kako i ovim poticajima svjedoče da se "bore za svako radnog mjesto i za zdravlje svakog čovjeka", jer će sa 8.000 KM subvencionirati novoosnovane firme, a do 5.000 KM dobit će firme koje su zaposlile jednog ili više radnika sa evidencije nezaposlenih u ZDK-u. 

Prva rata, najavio je, bit će isplaćena odmah, a druga nakon ispunjenja “određenih obaveza”. Vlada ZDK na taj način želi da ima kontrolu realizacije projekta.

- Ono što smo mi vidjeli kroz projekte koji su aplicirali, zaista se radi o firmama koje imaju budućnost, jer se radi o malim biznisima koji su zasnovani na jednoj porodičnoj "ekipi". Siguran sam da ćemo i u 2021. godini većinu ovih firmi potaknuti za nova zapošljavanja, jer su bazirane na zdravoj osnovi - istakao je Ganić.

Umjesto u tri kvartalne rate, podsjetio je, poticajna sredstva u iznosu od 8.000 KM za otvaranje novih firmi po ugovorima za 2019. godinu, isplatili su jednokratno, jer su željeli da te firme uspješno prebrode krizu koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

Ganić je najavio da, ako takva podrška bude potrebna i ovim kompanijama, "neće biti problem da Vlada ZDK donese novu odluku i ta sredstva ubrizga odmah".

- Vi ste, uprkos svemu, dokaz da može doći jedna grupa ljudi koja može nositi teret BiH. Mi smo, zajedno s vama, odnosno vi zajedno s nama, otvorili 76 novih firmi na području ZDK-a i ja vam od srca čestitam. Zaista pokazujete  hrabrost koju ste pokazali u odbrani BiH - poručio je braniteljima resorni ministar Fahrudin Čolaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.