open-navfaktor-logo
search
Odluka
Vlada ZDK odobrila subvenciju dijela martovske plaće za dodatnih 184 radnika
Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je petu u nizu odluka o odobravanju subvencije dijela plaće za mart privrednim subjektima kojima je zabranjen radnaredbama Federalnog štaba civilne zaštite.
21.05.2020. u 14:44
get url
text

Ovom odlukom obuhvaćena su 184 radnika zaposlena u 15 pravnih i 113 fizičkih lica, kojima su odobrena sredstva u iznosu od 37.352 KM, a ukupan broj radnika u ovom kantonu kojima je do sada odobrena subvencija povećan je na 1.343.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da su Ministarstvu finansija dostavljeni nalozi za isplatu subvencije subjektima koji su obuhvaćeni dvjema ranije donesenim odlukama, tako da će sredstva biti isplaćena ove sedmice.

- Obrađeno je 1.100 od ukupno 2.000 prijava za mjesec mart i taj posao privodimo kraju. Obradi aplikacija za mjesec april ćemo pristupiti nakon zatvaranja javnog poziva - rekao je Jelić, navodeći da je do sada zaprimljeno 300 prijava za april te da je javni poziv otvoren do 6. juna.

Subvencija polovine minimalne plaće za mart te punog iznosa minimalne plaće za april je interventna mjera Vlade ZDK za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u privredi. Pravo na subvenciju imaju poslovni subjekti koji nisu otpuštali radnike u periodu od 29. februara do 31. marta, te koji su izmirili dospjele obaveze po osnovu poreza i doprinosa do 29. februara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.