open-navfaktor-logo
search
Štrajk prosvjetara
Vlada USK priprema krivičnu prijavu protiv predsjednice Sindikata
Zbog postojanja osnovane sumnje da je imenovana počinila krivično djelo Neizvršenje sudske odluke Zehra Hadžić će biti prijavljena tužilaštvu
13.09.2019. u 11:34
get url
text

U Bihaću je jutros zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona te razmatrala Informaciju o početku školske godine u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona.

S obzirom na to da je Zakon o srednjem obrazovanju, u članu 41., propisao da školska godina traje od 1. septembra tekuće kalendarske godine do 31. augusta naredne kalendarske godine, te da za svaku školsku godinu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade Unsko-sanskog kantona donosi nastavni kalendar kojim se planira školska godina, kao i  Zakon o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju  u članu 26.,  te u članu 27.  da resorni ministar propisuje kalendar za školsku godinu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je utvrdilo nastavni kalendar za školsku 2019/2020. godinu i on je, elektronskom poštom, dostavljen svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona. Na osnovu nastavnog kalendara je utvrđeno da školska godina u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona počinje 2. septembra 2019. godine, a s čime su upoznati svi uposlenici u osnovnom i srednjem obrazovanju na području Unsko-sanskog kantona, saopćili su iz Vlade USK.

Kako dalje navode, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Unsko-sanskog kantona i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Unsko-sanskog kantona su donijeli odluke o stupanju u generalni štrajk uposlenika u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, odnosno obavijestili su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vladu Kantona da neće započeti sa nastavnim procesom 02.09.2019 godine iako je to propisano zakonima i nastavnim kalendarom za školsku 2019/2020 godinu. Dana 11. 09.2019. Općinski sud u Bihaću je donio Rješenje o određivanju privremene mjere osiguranja, kojom se nalaže Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Unsko-sanskog kantona da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području USK. Na osnovu navedenog uposlenici su obavezni odmah započeti sa nastavnim procesom u skladu sa utvrđenim nastavnim kalendarom, obrazložio je Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Kantona.

Vlada Unsko-sanskog kantona, na 66. sjednici, prihvatila je informaciju o početku školske godine te donijela zaključke kojim je zadužila  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da pozovu sve direktore osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona da uspostave neometan proces nastave sa danom 16.09.2019. godine, a na temelju Rješenja Općinskog suda u Bihaću, broj: 17 0 P 101234 19 Mo od 11.09.2019. godine te zadužila  Kabinet premijera Unsko-sanskog kantona da, u ime Vlade Unsko-sanskog kantona, pripremi krivičnu prijavu protiv Zehre Hadžić, predsjednice Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, Kantonalni odbor Unsko-sanskog kantona, zbog postojanja osnovane sumnje da je imenovana počinila krivično djelo Neizvršenje sudske odluke iz člana 351. KZ Federacije BiH, koju će Vlada Unsko-sanskog kantona uputiti Kantonalnom Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona i Sektoru kriminalističke policije Unsko-sanskog kantona na nadležno postupanje, navodi se u saopćenju.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.