open-navfaktor-logo
search
Trebat će rebalans
Vlada USK odlučila dodatno povećati plaće budžetskim korisnicima, državna služba traži više
Vlada Unsko-sanskog kantona odlučila je dodatno povećati plaće budžetskim korisnicima, uključujući i ministrima, u odnosu na obećano povećanje na osnovu kojeg je izradila ovogodišnji budžet.
19.05.2022. u 20:21
get url
text
get url
text

Stoga će trebati ići u rebalans budžeta.

Dodatno uvećane plaće već su se počele isplaćivati prosvjetnim radnicima. S druge strane, nisu još potpisani sporazumi o plaćama ni sa sindikatima obrazovanja ni sa sindikatima organa uprave i sudske vlasti.

Vlada USK je prilikom predlaganja ovogodišnjeg budžeta najavila da će osnovica za plaće biti povećana od aprila na 320 KM za sve budžetske korisnike. Do sada je ona iznosila 302 KM, s tim da su organi uprave imali i bod koji se računao na osnovicu tako da je ona u konačnici iznosila 321 KM. Sada je Vlada ponudila osnovicu od 330 KM, ali državna služba traži i više.

U Sindikatu državnih službenika i namještenika u FBiH su kazali da oni ne pristaju na osnovicu od 330 KM i predloženi bod koji iznosi jedan, te da će tražiti povećanje boda, čime bi osnovica bila veća od ovih 330 KM.

Istovremeno je zahtjev sindikata obrazovanja da njihova početna plaća bude ista kao u organima uprave. Stoga nije konačno na koliko će na kraju "izaći" osnovica.

- Obrazovanje ima drugih benefita. Ne može tražiti bod. Imaju drugih dodataka. Kod nas se radi od 8 do 16 sati, kod njih je manje. Podnijeli smo i krivičnu prijavu protiv ministra koji je potpisao kolektivni ugovor kojim se obrazovanje veže za naš kolektivni ugovor, da koliko bude u organima uprave, toliko bude u obrazovanju – rekao je Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

VEZANI TEKST - Idu veća primanja policiji i obrazovanju, na pomolu novo povećanje plaća ministrima USK?

Kazao je da će tražiti veću vrijednost boda od ovog jedan koji je ponudila Vlada USK, te da traže potpisivanje sporazuma.

Dodao je da državni službenici još nisu dobili povećanu plaću iako je rečeno da ide od aprila. Pojasnio je i da povećanje plaća organima uprave znači i povećanje plaća ministrima i zastupnicima.

Predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona Zehra Hadžić kazala je da nisu još potpisali sporazum, ali je Vlada donijela odluku o povećanju osnovice na 330 KM, te da su u srednjem obrazovanju počeli dobijati veće plaće, one za april, a to očekuju i u osnovnom obrazovanju.

Pojasnila je da je ovogodišnji budžet USK planiran na osnovu osnovice od 320 KM.

- U Vladi su rekli da će ići u rebalans budžeta, da su prihodi povećani i ima prostora da osnovica ide na 330 KM – dodala je Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.