open-navfaktor-logo
search
Posjeta Srebrenici
Vlada Tuzlanskog kantona pružila podršku za nesmetan rad Memorijalnog centra Potočari
Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Ševket Hafizović potpisali su memorandum o razumijevanju kojim je ozvaničen i osiguran nastavak pružanja podrške radu Centra.
28.06.2021. u 18:01
get url
text

- Ovim je obezbijeđena stalna podršku za dalji, nesmetan rad Memorijalnog centra, bilo da se radi o održavanju, rekonstrukciji, razvijanju naučno-istraživačkih projekata, muzejskoj djelatnosti i događajima vezanim za obilježavanje godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici - saopćeno je iz Vlade TK, prenosi

Delegacija, koju su pored Hodžića činili i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić i savjetnik Amir Mujić, počela je obilazak Srebrenice polaganjem vijenca na mjestu na kojem počivaju žrtve genocida.

- Vlada TK prepoznavši važnost Srebrenice u kolektivnom pamćenju i s namjerom da omogući finansijski opstanak i nesmetano djelovanje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, odlučila je da pruži podršku radu Centra - kazao je ovom prilikom premijer Hodžić, naglašavajući da Centar u Potočarima tako može računati na podršku Vlade TK u cilju doprinosa očuvanju istine o genocidu, o razmjerama genocida u julu 1995. godine, kao upozorenja za buduće naraštaje da se takvi zločini ne ponove.

Prema riječima Hafizovića, potpisivanje memoranduma o finansijskoj podršci je najbolji način i odgovor, ne za pojedinačno, nego sistemsko negiranje zločina i genocida.

- Ovo je institucionalni pristup, najbolji način i granacija da će se zločin i zločin genocida pamtiti i da će generacije koje dolaze imati priliku da u Memorijalnom centru istražuju, da se bave istraživačkim radom i da je ovakav pristup države Bosne i Hercegovine najbolji odgovor na sve - naveo je Hafizović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.