open-navfaktor-logo
search
Inspekcija i policija
Vlada TK traži izmjene: Koje će kantonalne institucije biti "prečešljane"
Mešalić ističe da neke stvari treba ispititati jer postoje institucije u kojima se nije poštovao zakon
14.11.2019. u 22:35
get url
text
get url
text

Skupština Tuzlanskog kantona prije mjesec usvojila je zaključak kojim traži da se u sva preduzeća i ustanove kojima su osnivač Skupština i Vlada TK uputi budžetska inspekcija i finansijska policija. U Vladi TK vrlo brzo su shvatili da je ovaj zaključak veoma teško provesti, pa su ponudili svoj koncept kontrole kantonalnih institucija, a sada su ponovo na potezu zastupnici.

- Vlada je istaknula da je zaključak Skupštine postavljen veoma široko i obuhvata kontrolu finansijskog poslovanja svih javnih preduzeća i javnih ustanova iz nadležnosti Kantona, te imajući u vidu ograničene kadrovske i finansijske kapacitete budžetske inspekcije TK i potreban vremenski period za izvršenje tog zadatka, kao i zakonske nadležnosti, mogućnosti angažovanja i osiguranja neophodnih sredstava za angažovanje finansijske policije. S tim u vezi Vlada je zatražila od Skupštine TK da svoj Zaključak dopuni na način da se preciznije definišu nazivi subjekata kod kojih će se obaviti budžetski nadzor, predmet i obim budžetskog nadzora, kao i period u kome se budžetski, odnosno inspekcijski nadzor treba izvršiti - zaključeno je na posljednoj sjednici Vlade TK.

Zaključak koji je skupštinska većina usvojila incirali su zastupnik SDA Bego Gutić i Mahir Mešalić iz DF-a. Obojica danas kažu da su spremni korigovati ono što su predložili.

- Budžetska inspekcije može ući u sve javne ustanove koje se finansiraju iz budžeta Kantona i to nije sporno. Ne mogu ući u javna preduzeća kao što su Rudnik soli, Šume TK, Spreča... Dakle, puno toga može se uraditi s budžetskom inspekcijom. Kolega Mešalić je predlagao ulazak finansijske policije i mi ćemo obaviti konsultacije i dodatno formulisati zaključak - rekao je Bego Gutić za Faktor.

Mešalić ističe da neke stvari treba ispititati jer postoje institucije u kojima se nije poštovao zakon.

- U nekim institucijama ima posla i za inspekciju rada. Sjednica Skupštine je u ponedjeljak i do tada ćemo imati definisan novi zaključak. Sve kantonalne institucije i ustanove treba prekontrolisati, a po mom mišljenju prioritet trebaju biti Opća bolnica "Dr. Mustafa Beganović" Gračanica, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Služba za zapošljavanje TK i Šume TK - rekao je Mešalić.

Zaključak o ulasku budžetske inspekcije i finansijske policije usvojen na sjednici Skupštine TK na kojoj nisu prihvaćeni izvještaji čak 19 kantonalnih institucija i preduzeća. U međuvremenu još neki izvještaji za 2018. godinu nisu dobili prolaznu ocjenu i bit će veoma zanimljivo vidjeti hoće li i u kojem obimu biti kontrole poslovanja državnih institucija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.