open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski aerodrom
Vlada TK: Ponovno smijenjen direktor čiju su smjenu građani već platili 100.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) jučer je dala saglasnost da Esed Mujačić bude smijenjen sa dužnosti direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT). Ovo je drugi put da Mujačića smjenjuju sa ove pozicije, a njegovu prvu smjenu platili su građani TK.
02.07.2021. u 18:00
get url
text
Međunarodni aerodrom Tuzla: Dio političkog plijena

Podsjećamo, Eseda Mujačića u julu 2014. godine smijenila je ekspertna vlada, koja je formirana nakon velikih februarskih protesta. On je smatrao da je ta smjena nezakonita i tužio je Vladu TK.

- Pokazalo se da sam nezakonito smijenjen i na ime troškova i izgubljenih plaća, u sudskom postupku sam dobio oko 100.000 KM, koje još nisu u potpunosti izmirene - kaže Mujačić za Faktor.

Svoj drugi mandat na mjestu direktora MAT-a Mujačić je počeo 28. decembra 2019. godine. Izabran je nakon raspisanog konkursa na mandat od četiri godine, dakle, na poziciji je proveo tek nešto više od godinu i po.

- Smatram da je i ovoga puta smjena nezakonita i ponovo ću tužiti Vladu TK. Nema nikakvnog osnova za smjenu, ništa mi nisu našli, zbog toga su i oklijevali sa smjenom, ali su, izgleda, na kraju izgubili strpljenje - kaže Mujačić.

Navodi da je MAT jedan od najboljih aerodroma u BiH, koji uprkos krizi izazvanoj pandemijom izvodi tri velika infrastrukturna projekta.

- Na MAT smo, pored Wizz Aira, doveli i najveću niskobudžetnu kompaniju u Evropi Ryanair, koja u septembru treba početi prevoziti putnike na dvije linije, a karte su već u prodaji. Iako je sve dogovoreno i ugovor čeka potpis, Nadzorni odbor MAT-a već neko vrijeme ne želi dati saglasnost. Očito je da se želi naše rezultate pripisati nekome drugom i po tome se vidi da je ovo čisto politička smjena - zaključuje Mujačić.

Vlada TK je dala je saglasnost Nadzornom odboru MAT-a da pored Mujačića smijeni i izvršnog direktora za razvoj i marketing te izvršnog direktora za finansije i komercijalne poslove. Pala je, dakle, kompletna Uprava, a ovo je samo nastavak prakse Vlade TK na čelu s Kadrijom Hodžićem, da rukovodeće pozicije u državnim institucijama i kompanijama, tretira kao politički plijen, koji treba prigrabiti bez obzira na posljedice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.