Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila izvještaj o radu Tima za prevenciju korupcije za period od januar 2022. godine do maja 2023. godine. U ovom periodu fokus Tima, koji je formirala Vlada TK, bio je na praćenju realizacije Strategije za borbu protiv korupcije Tuzlanskog kantona 2021 - 2024 godine.

Kada je u pitanju provjera vjerodostojnosti diploma uposlenika u kantonalnim institucijama, saopćeno je danas iz Vlade TK, akcentirano je da je do sada izvršena provjera vjerodostojnosti ukupno 385 diploma izabranih dužnosnika i državnih službenika u organima TK. Od toga 370 diploma je sa univerziteta u Bosni i Hercegovini i sve su vjerodostojne i ispravne. Provjereno je i 15 diploma sa univerziteta van BiH, od čega je šest diploma vjerodostojno i ispravno, dok za diploma diploma van BiH još uvijek nisu dostavljene informacije.

- Pored Vlade TK u našem sistemu prevencije korupcije uključeno je 180 institucija, koje su zadužene da provedu preko 200 mjera u cilju prevencije korupcije. Od 180 institucija, 105 je dostavilo svoje izvještaje koje je Tim objedinio dok ostale institucije to nisu uradile. Vlada TK će uputiti cirkularno pismo institucijama s rokom od 60 dana da dostave izvještaje - kaže Miralem Halilović, predsjednik Tima za borbu protiv korupcije Vlade TK.