open-navfaktor-logo
search
Nedostaju Hrvati
Vlada TK nije u skladu s Ustavom, Vujović: Vidjet ćemo šta je Sud napisao, to se mora poštovati
Ustavni sud FBiH donio je mišljenje u kojem stoji da odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH. 
03.06.2020. u 13:48
get url
text

Mišljenje, u koje je Faktor imao uvid, doneseno je na zahtjev dopredsjednice Vlade FBiH i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević.

U sažetku zahtjeva koji je dostavila Milićević, a koji je sadržan u donesenom mišljenju, navodi se da je "prema službeno dostupnim informacijama, koje su potvrđene i kroz izjavu predsjednika Skupštine TK, donesena osporena Odluka prema kojoj u vladi nema nijednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda".

Komentar donesenog mišljenja tražili smo do predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića koji je rekao da nikakav dokument još nije dobio.

- Nisam dobio ništa Ustavnog suda FBiH i ne mogu komentirati. Ono što mogu reći je da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati. Ne znam da li se radi o mišljenju, rješenju, odluci i ne znam kakva je pouka o pravnom lijeku, tako da ćemo o onome što treba poduzeti moći više reći tek kada dobijemo taj dokument - rekao je Vujović.

Kako saznajemo mišljenje Ustavnog suda nije došlo u Vladu Tuzlanskog kantona. Premijer Denijal Tulumović nije odgovorio na naš poziv, a trenutno se nalazi na terenu. Iz Vlade TK još nema zvaničnog komentara niti stava u vezi s mišljenjem Ustavnog suda FBiH.

U Ustavu TK stoji da će "konstitutivni narodi i pripadnici ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi, ministarstvima Kantona, kantonalnim i općinskim sudovima, u kantonalnim i općinskim organima vlasti i upravi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.