open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenje
Vlada TK negirala da će do kraja novembra formirati prihvatni centar za migrante
Iz Vlade TK su saopštili da su proteklih dana pogrešno intepretirane izjave kantonalnog premijera Denijala Tulumovića
29.10.2019. u 08:50
get url
text
get url
text

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) negirala je navode da će do kraja idućeg mjeseca formirati prihvatni centar za migrante. Iz Vlade TK su saopćili da su proteklih dana pogrešno intepretirale izjave kantonalnog premijera Denijala Tulumovića. Iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK tvrde kako Tulumović nije izjavio da će "Vlada Tuzlanskog kantona do kraja idućeg mjeseca formirati prihvatni centar u kojem će boraviti izbjeglice koje su u potrazi za boljim životom završile u Tuzli". 

Negiraju i da je Tulumović izjavio da je "Vlada TK uz saglasnost lokalne zajednice pronašla drugu lokaciju", a riječ je o državnoj svojini na kojoj će biti privremeni migrantski centar.

-Ono što je rečeno na konferenciji za medije održanoj 24. oktobra, nakon sastanka sa šeficom Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika/Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Margriet Prins i koordinatorom za brzi odgovor Fabriceom Martinom, jeste da su Vlada Tuzlanskog kantona i premijer Tulumović lično već imali prijedloge objekata i prostora za izgradnju privremenog prihvatnog centra kapaciteta od 100 do 150 osoba, ali da za te prijedloge nije dobivena saglasnost lokalnih samouprava - naveli su iz Vlade TK. 

Ponovili su da premijer TK nije obećao, niti se vezao uz bilo kakav rok za uspostavu privremenog centra za smještaj migranata.

-Izražena je volja i želja za uspostavom privremenog centra, ali je i više puta akcentirano da Tuzlanski kanton ne raspolaže prostornim kapacitetima, niti objektima. Zemljište – prostor je u privatnom ili vlasništvu gradova ili općina, te je za bilo kakvu uspostavu privremenog prihvatnog centra za migrante neophodna suglasnost i pristanak nadležne jedinice lokalne samouprave, što Tuzlanski kanton nije dobio - navodi se u saopćenju Vlade TK. 

Također je istaknuto da su migracije i briga o migracijama nadležnost državnog nivoa vlasti i da uspostavu migrantskih centara, bilo kakvog karaktera, treba da vrše državne institucije, uz saglasnost lokalne zajednice, a ne institucije entiteta i kantona.

-Vlada Tuzlanskog kantona razumije situaciju i u potpunosti suosjeća sa teškom situacijom u kojoj se migranti nalaze, posebno imajući u vidu zimu koja nam se primiče, te smo se zbog naše socijalne osviještenosti uključili i pokušavamo iznaći najbolje, za sve strane prihvatljivo rješenje - stav je Tulumovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.