open-navfaktor-logo
search
Ispunjeni prioriteti
Vlada TK na čelu s Irfanom Halilagićem realizirala svih 18 obećanih mjera
Vlada Tuzlanskog kantona, na čelu s premijerom Irfanom Halilagićem iz Stranke demokratske akcije (SDA), realizirala je svih 18 mjera koje je obećala građanima nakon imenovanja krajem februara ove godine. Obećanja data građanima danas su predstavljena na "ekspozimetru", grafičkom prikazu realizacije onoga što je u svom ekspozeu naveo Halilagić.
28.09.2022. u 15:12
get url
text
Vlada TK ispunila 18 obećanja
Vlada TK ispunila 18 obećanja

- Tih 18 mjera smo označili kao prioritete u radu, a nekoliko dana prije isteka mandata i izbora, u prilici smo reći da smo svih 18 obećanja realizirali - rekao je Halilagić.

Pored kadrova SDA, u Vladi TK sjede i ministri iz Demokratske fronte, Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SD BiH).

- Kada je u pitanju stipendiranje nadarenih učenika i studenata, procedura je okončana i u petak će biti potpisani ugovori. Početkom školske godine započela je podjela besplatnih udžbenika za sve osnovce i ona se privodi kraju, a za tu namjenu izdvojili smo blizu četiri miliona KM. Također, obećali smo transferiranje sredstva za projektnu dokumentaciju za izgradnju Kampusa Univerziteta u Tuzli. Trensferirali smo 200.000 KM Univerzitetu, a kada Grad Tuzla uzvoji planske dokumente, naredne godine bismo trebali imati prve kranove na tom generacijsom projektu - rekao je Halilagić.

Premijer TK je dodao da je posljednja u nizu mjera, realizacija 15 miliona KM koje je Vlada TK izdvojila za opremanje MUP-a TK, opremanje civilne zaštite i robnih rezervi.

- Potpisali smo ugovore vrijedne više od tri miliona KM, a radi se o nabavci presretača, uniformi za sve pripadnike Uprave policije, njih oko 1.600, kao i 45 putničkih vozila. Nabavka transportera, vrijedna 5,2 miliona KM, u drugoj je fazi i jedan dobavljač je dužan da nam u roku od 30 dana dostavi ponudu, nakon čega slijedi nabavka jer nema prava žalbe. Vrijednost nabavke dugih cijevi, koja je jednom bila poništena, iznosi 3,6 miliona KM. U drugoj proceduri smo imali žalbe, koje je Ured za žalbe odbio. Stigla je još jedna žalba od firme koja nije ni učesnik tendera, te je komisija Uprave policije tu žalbu odbila, ali teče rok za žalbu. Dakle oba ta tendera su blizu realizacije - kaže ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

On je dodao da do kraja ove godine neće biti realizirana obuka kadeta na Policijskoj akademiji, a procedura po tom konkursu je u toku, pa će milion KM za obuku biti realiziran u narednoj kodini, isto kao i nabavka zemljišta za Policijsku upravu u Živinicama.

- Radimo evaluaciju ponuda za opremu jedinice za javni red i mir, a ostat će nam problem rješavanja smještaja za policijske stanice u Tuzli - zaključio je Mehanović.

Premijer Halilagić je istakao da će najveći dio sredstava izdvojenih za opremanje MUP-a biti realiziran vrlo brzo, a za nabavke koje su u toku postoje mehanizmi koji garantiraju utrošak sredstava za ono što je bilo opredjeljenje Vlade.

- Pored 18 mjera koje smo obećali, donijeli smo neke zakone na koje se čekalo više od 10 godina, poput onih koji se tiču policajaca i državnih službenika. Obavezali smo se na paket pomoći za Univerzitetski klinički centar težak više od 20 miliona KM, a nastavili smo formiranje Ureda za borbu protiv korupcije - zaključio je Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.