- Imajući u vidu situaciju u ovoj godini, s aspekta vremenskih prilika i u cilju ublažavanje posljedica, u okviru rebalansa budžeta TK predvidjeli smo dva miliona KM. Time želimo sanirati posljedice poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, kao i posljedice za stočare, kod kojih je zbog suše smanjena proizvodnja stočne hrane - kaže Admira Salković, sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

U TK je trenutno registrirano osam i po hiljada muznih grla. Iako cijene mlijaka na policama u supermarketima raste, to povećanje ne ide u džepove stočara, nego trgovaca. Otkupna cijena mlijeka iznosi oko 70 feninga i nije značajno rasla, dok cijena mijeka na policama supermarketa ide i do 2,70 KM.

- Poticaji će u dogovoru s poljoprivrednim proizvođačima biti obezbijeđneni za muzne krave i tovnu junad. Sredstva bi trebala biti realizirana do kraja godine, a bit će raspoređena po broju grla stoke, koja će biti prijavljena općinskim i gradskim službama nadležnim za izradu rješanja. Ta rješenja se kasnije dostavljaju Ministarstvu poljoprivrede koje vrši provjere i zatim Ministarstvo finansija vrši isplatu - pojašnjava Admira Salković.

S današnjim povećanjem, poticaji poljoprivrednim proizvođačima u TK za 2022. godinu ukupno iznose 13,8 miliona KM s nivoa kantona, što je najveći iznos u historiji.

Da je situacija veoma ozbiljna govori podatak da je u prvih šest mjeseci u TK proizvedeno 13,5 miliona litara mlijeka. Proizvodnja ranijih godina se kretala oko 30 miliona litara, što znači da će ove godine biti proizvedeno oko tri miliona litara manje.