open-navfaktor-logo
search
Proizvodnja u padu
Vlada TK izdvojila dodatna dva miliona KM za pomoć proizvođačima mlijeka i mesa
Farmeri u Tuzlanskom kantonu (TK) dobit će dodatna dva miliona KM poticaja, koja će biti podijeljena uzgajivačima muznih krava i tovne junadi. Radi se o odgovoru Vlade Tuzlanskog kantona na zahtjeve stočara, koji se zbog rasta troškova proizvodnje i sušne godine, nalaze u veoma teškoj situaciji, a otkupna cijena mlijeka ne prati nivo poskupljenja.
15.11.2022. u 13:47
get url
text

- Imajući u vidu situaciju u ovoj godini, s aspekta vremenskih prilika i u cilju ublažavanje posljedica, u okviru rebalansa budžeta TK predvidjeli smo dva miliona KM. Time želimo sanirati posljedice poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, kao i posljedice za stočare, kod kojih je zbog suše smanjena proizvodnja stočne hrane - kaže Admira Salković, sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

U TK je trenutno registrirano osam i po hiljada muznih grla. Iako cijene mlijaka na policama u supermarketima raste, to povećanje ne ide u džepove stočara, nego trgovaca. Otkupna cijena mlijeka iznosi oko 70 feninga i nije značajno rasla, dok cijena mijeka na policama supermarketa ide i do 2,70 KM.

- Poticaji će u dogovoru s poljoprivrednim proizvođačima biti obezbijeđneni za muzne krave i tovnu junad. Sredstva bi trebala biti realizirana do kraja godine, a bit će raspoređena po broju grla stoke, koja će biti prijavljena općinskim i gradskim službama nadležnim za izradu rješanja. Ta rješenja se kasnije dostavljaju Ministarstvu poljoprivrede koje vrši provjere i zatim Ministarstvo finansija vrši isplatu - pojašnjava Admira Salković.

S današnjim povećanjem, poticaji poljoprivrednim proizvođačima u TK za 2022. godinu ukupno iznose 13,8 miliona KM s nivoa kantona, što je najveći iznos u historiji.

Da je situacija veoma ozbiljna govori podatak da je u prvih šest mjeseci u TK proizvedeno 13,5 miliona litara mlijeka. Proizvodnja ranijih godina se kretala oko 30 miliona litara, što znači da će ove godine biti proizvedeno oko tri miliona litara manje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.