open-navfaktor-logo
search
Osiguran dobavljač
Vlada TK izdvojila 600 hiljada KM za informatizaciju zdravstvenog sistema
Ugovore o kupovini računarske opreme za zdravstvene ustanove, za koju je Vlada Tuzlanskog kantona (TK) izdvojila 600 hiljada KM, potpisali su danas predstavnici 17 javnih zdravstvenih ustanova i ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.
12.12.2022. u 14:56
get url
text
Potpisivanje ugovora u Vladi TK
Potpisivanje ugovora u Vladi TK

Podsjećamo, radi se o realizaciji projekta jačanja informatičke spremnosti javnih zdravstvenih ustanova u TK, kako bi što spremnije i brže ušle u proces informatizacije zdravstvenog sistema.

- Korak smo bliže finiširanju projekta Vlade TK, odnosno nabavci informatičke opreme za funkcioniranje integriranog zdravstvenog informatičkog sistema. Javna nabavka je provedena preko Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) i izabran je dobavljač putem e-aukcije i danas su potpisani ugovori s dobavljačima - kaže Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Bit će nabavljena dva tipa računara, pojasnila je ministrica, od kojih je jedan složenije konfiguracije i moći će se koristiti za rendgen dijagnostiku.

Informacija u zdravstvu trebala bi podrazumijevati olakšan pristup zdravstvenoj zaštiti, pojednostavljen pristup podacima o pojedinom pacijentu, smanjena dužina čekanja te uštede u cijelom sistemu bez papirnih uputnica i formulara dio su benefita koji će omogućiti informatizacija, naglašeno je ovom prilikom.

- Važno je da se kaže da više neće biti one obrade podataka o pacijentu kao do sada. Što će te uputnice za dodatne pretrage, ukoliko su potrebne, biti rađene i slane potpuno informatizirano, pomoću e-uputnica, što će sistem biti integriran u smislu laboratorije, u smislu radiološke dijagnostike, svih onih pretraga i svega što obrada jednog pacijenta podrazumijeva kod prijema u jednu zdravstvenu ustanovu - kazao je ovom prilikom pomoćnik direktora za medicinske poslove Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla Igor Hudić.

Računarsku opremu dobit će UKC Tuzla, Opća bolnica Gračanica i svi domovi zdravlja na području TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.