open-navfaktor-logo
search
Nastavak smjena
Vlada TK aminovala smjenu Uprave RTV TK: "Na sceni diktatura nad svima koji ne misle isto"
Nadzorni odbor Radio-televizije Tuzlanskog kantona (RTV TK) pokrenuo je postupak smjene Uprave ove javne medijske kuće, a njihovu odluku danas je potvrdila Vlada TK. Smjena je pokrenuta bez razmatranja izvještaja o radu za prošlu godinu, zbog čega su članovi Uprave još ranije potražili zaštitu međunarodnih institucija i novinarskih udruženja.
18.05.2021. u 15:25
get url
text
Vlada TK: Potvrđena smjena Uprave RTV TK

Nakon današnje sjednice Vlade TK, saopćeno je da je data prethodna saglasnost Nadzornom odboru Javnog preduzeća RTV TK za razrješenje članova Uprave ovog preduzeća, te je data i prethodna saglasnost Nadzornom odboru za imenovanje vršioca dužnosti Uprave.

Nadzorni odbor RTV TK formiran je prije nešto više od mjesec, a čine ga profesori historije Mirel Bijedić i Munib Efendić, obojica SDP-ovci, kao i profesor matematike iz Sapne Muhamed Omerović, kadar PDA. Oni su predložili, a Vlada prihvatila, da novi direktor RTV TK bude član PDA Almir Mulabećirović, Dino Osmanović iz Naše stranke bit će izvršni direktor za program, a Nizama Softić izvršna direktorica za razvoj.

VEZANI TEKST-Direktor RTV TK Kasim Softić: Senad Alić mi je prijetio krivičnom prijavom i inspekcijom, ostavku neću dati

De facto smijenjeni direktor RTV TK Kasim Softić, izvršna direktorica za program Admira Bakić i izvršni direktor za razvoj Hasan Jahić, uputili su pismo OHR-u, Delegaciji Evropske unije u BiH, OSCE-u, Ambasadi SAD-a u BiH, kao i novinarskim udruženjima, u kojim skreću pažnju na političke pritiske kojima su izloženi od vladajuće većine u TK, koju čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka.

- Samo šest mjeseci nakon provedene konkursne procedure, pokrenuta je smjena Uprave RTV TK. Radi se to po ubrzanom metodu, političkim pritiscima i direktnim prijetnjama upućenim direktoru od strane pojedinih lokalnih političkih moćnika i predstavnika aktuelne vlasti. Radi se to na način suprotan zakonima države Bosne i Hercegovine, bez ikakvih valjanih obrazloženja i argumenata - navodi se u pismu.

Uprkos činjenici, kaže su u dopisu, da javni mediji ne smiju biti u službi pojedinih političkih opcija, već svih građana te da takav medij mora održati neutralnost i nepristrasnost, predstavnici vlasti smjenjuju legalnu i legitimno izabranu Upravu RTV TK, a u novu Upravu postavljaju stranačke aktiviste vladajućih političkih opcija.

- Zabrinuti smo i opravdano sumnjamo da je krajnja namjera ovog nezakonitog čina aktuelne vlasti u Tuzlanskom kantonu gušenje slobode misli i zatvaranje javnog medija za drugačija mišljenja - ističu članovi Uprave.

O kakvim je postupcima riječ, dodaju u pismu, ukazuje i činjenica da su članovi nedavno postavljenog privremenog Nadzornog odbora RTV TK sa zadatkom da smijeni Upravu, i sami posramljeni činom pukog čitanja Odluke o smjeni, pokušali pravdati svoju ulogu u tom postupku, stanjem u državi u kojoj prednost nad stručnima i sposobnima imaju politički podobni.

Uprava koju smjenjuje aktualna vlast u TK, u 2020. godini je, uprkos pandemiji i ekonomskoj krizi, navode u pismu, uspjela na visokom nivou održati proizvodni proces, ojačati programe radija i televizije, povećati vlastite prihode za 31 posto, povećati primanja zaposlenih za 11 posto, osigurati investicije u iznosu od preko pola miliona KM.

- Mi ćemo svoja prava potražiti pred pravosudnim institucijama. Svi su pravni argumenti na našoj strani. Pa zašto Vam ovo pišemo? Upravo zbog onih datih obećanja, da će se vlast u Tuzlanskom kantonu boriti za zakone, pravdu, a protiv korupcije i nepotizma. Način na koji to rade nije borba za demokratsko društvo i jednaka prava za sve, već suprotno, diktatura vlasti nad svima koji ne misle istim političkim opredjeljenjem. Samo Vas jedno molimo, ne sudite po obećanjima, već po djelima - zaključeno je u pismu.

Nakon što su dobili pismo Uprave RTV TK iz Udruženja "BH novinari" već su najavili su da će reagirati prema Vladi TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.