open-navfaktor-logo
search
Infrastruktura
Vlada Srbije i Vijeće ministara BiH: Potpisan sporazum o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo
Ovakvim projektima obje zemlje pokazuju jasno opredeljenje da idu ka EU, da su to njihovi strateški ciljevi, kazala je Aida Smajić, ambasadorica BiH u Srbiji
13.12.2019. u 11:00
get url
text
Dalipagić Mihajlović

Sporazum između Vlade Srbije i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine o saradnji na realizaciji projekta autoputa Beograd - Sarajevo potpisan je danas u Beogradu, a njim je predviđeno da u naredni mjesec bude formirano operativno tijelo koje će raditi na realizaciji ovog projekta, javlja Anadolija.

Nakon potpisivanja, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić kazao je novinarima da današnji sporazum predviđa i izgradnju mosta na Savi kod Rače, koji će biti spojna tačka između dviju država.

- Predviđeno je i da će Srbija u cijelosti izgraditi ovaj most - rekao je.

Kako je kazao, ovim sporazumom se obje zemlje obavezuju da u roku od mjesec formiraju operativno tijelo.  Upitan o mostu Bratunac - Ljubovija koji je završen, ali još nije pušten u rad, Dalipagić je kazao da je problem nastao prilikom raspisivanja tendera, te da se nada da će se nakon formiranja Vijeća ministara to pitanje biti riješeno.

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović navela je da je ovaj sporazum veoma važan za Srbiju, ocijenivši da on predstavlja veliki korak jer znači brzinu i efikasnost ka izgradnji autoputa.

Ona je podsjetila da je kamen temeljac za autoput već položen u oktobru, uz prisustvo predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsjedništva BiH.

- Za nas je to put koji treba da poveže dvije države, ljude u tim dvjema državama, put koji mi zovemo putem prijateljstva, koji treba da nas vodi ka budućnosti, a ne ka prošlosti i svim problemima koje smo u prošlosti imali - istakla je Mihajlović.

Ona je, govoreći o mostu Ljubovija - Bratunac, kazala da je Srbija svoj dio odradila, uz molbu Federaciji BiH da to što prije završi. Ambasadorica BiH u Srbiji Aida Smajić izrazila je uvjerenje da će izgradnjom autoputa sigurno bilateralni odnosi dviju zemalja krenuti uzlaznom putanjom, te da se malim, operativnim koracima ide do rješavanja svih otvorenih pitanja.

- Ovakvim projektima obje zemlje pokazuju jasno opredeljenje da idu ka EU, da su to njihovi strateški ciljevi - kazala je Smajić.

Autoput Beograd-Sarajevo, čiju će gradnju finansirati Turska, gradit će se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin - Sremska Rača - Bijeljina, te Požega - Kotroman, granica Srbije s BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.