Radi se o iznosu od 750.000 eura, koji će biti utrošeni na četiri pojedinačna projekta: zamjenu sistema grijanja Kasarne OSBiH "Adil Bešić" u Bihaću, sanaciji četiri objekta i zamjeni vodovodne mreže u aerodromu i kasarni "Dubrave" kod Tuzle te nabavi alata i kompleta za infrastrukturu.

Helez je izrazio zahvalnost na ovoj pomoći te istkanuo da je partnerstvo BiH i Njemačke jedno od ključnih za učvršćivanje mira i stabilnosti, ali i ostvarenje strateških vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, prije svega punopravnog članstva u euroatlantskim integracijama.

Njemačka je pokrenula inicijativu za uređenje objekata i poboljšanja uvjeta života i rada pripadnika OSBiH i infrastrukture na lokacijama OSBiH. Helez je izrazio žaljenje što među lokacijama kojim je namjenjana pomoć ipak nisu i objekti OSBiH u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Njemački pukovnik Nolte je istaknuo da njemačko ministarstvo odbrane i oružane snage SR Njemačke smatraju OSBiH jedinstvenim oružanim snagama te da se u okviru Vlade SR Njemačke čine napori da i projekt donacije sredstava za obnovu Kasarne OSBiH "Vojvode Radomira Putnika" u Doboju, koji je trenutno "zamrznut", bude u narednom periodu omogućen.    

Pukovnik Notle je istaknuo da je ovogodišnja pomoć od 750.000 eura samo prvi korak, te da će usljediti i naredni projekti vrijedni 3,5 miliona eura. On je dodao i da SR Njemačka daje punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.