Vlada SBK dala saglasnost: Dodjeljuje se koncesija za izgradnju hidroelektrane

objavljeno: 11.01.2018. u 13:41

Vlada Srednjobosanskog kantona dala je u četvrtak saglasnost za pokretanje postupka za dodjelu koncesije za izgradnju mini hidroelektrane "Dolac 2" na rijeci Bili u općini Travnik.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, zahtjev za dodjelu koncesije podnijelo je preduzeće "Mini Wat" d.o.o. Travnik, a dostavljena je prethodna suglasnost Općinskog vijeća Travnik i pisana suglasnost Mjesne zajednice Rudnik.

Premijer Tahir Lendo kazao je novinarima kako u SBK postoji tendencija daljnjeg rasta broja dodijeljenih koncesija, a među ostalim, za minihidroelektrane na "prepoznatim lokacijama po prostornim planovima općina i kantona".

- Ovo su koncesije koje su prošle redovnu proceduru, od općinskih vijeća, suglasnosti mjesnih zajednica i ministarstava, te obradu putem Komisije za koncesiju i resornog ministarstva. Prijedlog je došao u legalnoj i legitimnoj proceduri i dobio je suglasnost Vlade - kazao je Lendo.

U obrazloženju odluke je, među ostalim, navedeno da će instalirana snaga minihidroelektrane "Dolac 2" biti 300 kW te da se koncesija dodjeljuje na rok od 30 godina.

Na pitanje novinara koliko iznose godišnji prihodi SBK od dodijeljenih koncesija, Lendo je rekao kako su oni varijabilni, kao i da se procjenjuje da će svake godine rasti.

- Cijenimo da će i ove godine oni biti između milion i po i dva miliona maraka - dodao je on.

Na upit da prokomentira situaciju s dodijeljenom koncesijom za mini hidroelektranu na rijeci Kruščici, općina Vitez, čijoj izgradnji se protive mještani tog područja, Lendo je rekao kako je trenutna situacija u mirovanju, odnosno da nema nikakve izgradnje, do okončanje sudskog postupka.

- Koncesija je dodijeljena, a koncesionarovo je da uđe u proces izgradnje. On vjerovatno čeka da se završi proces pred Vrhovnim sudom Federacije BiH - istaknuo je.

Vlada SBK je na današnjoj sjednici, između ostalog, dala saglasnost za pokretanje postupka za dodjelu koncesije za uzgoj, proizvodnju i prodaju kalifornijske i potočne pastrve na ribogojilištu "Bistrica", općina Gornji Vakuf/Uskoplje.