Četvrtak, 28.10.2021.
FOTO: MOBiH

Vlada SAD-a donirala Ministarstvu odbrane BiH specijalizirana vozila, otvorena i vojna ambulanta

Svečana ceremonija primopredaje novih 14 specijaliziranih terenskih vozila za Oružane snage Bosne i Hercegovine, koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Ministarstvu obrane BiH, održana je danas u kasarni Rajlovac kod Sarajeva, zajedno s otvaranjem vojne ambulante, čije je uspostavljanje pomogla Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Zajedničkoj ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović sa saradnicima, te ambasador SAD-a u BiH Nj.E. Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Nj.E. Matt Field i zapovjednik NATO štaba u BiH brigadni general William Edwards.

Donirana su američka visokomobilna višenamjenska motorna vozila (HMMWV) "humvee", i to pet primjeraka u sanitetskoj varijanti M-1152, tri oklopljena M-1152A1, tri djelimično oklopljena M-1152A1 te tri u zapovjednoj varijanti M-1165A1. Ovime je upotpunjena američka donacija od 24 vozila "humvee" isporučena u martu 2017. godine i 20 komada u julu 2019. godine. Sve je ukupne vrijednosti od oko devet miliona dolara.

- Američka donacija će ubrzati ostvarenje primarnog vanjskopolitičkog cilja, integracije naše države u euroatlantske strukture - naglasio je ministar Podžić.

- Ovdje vidim i pet specijaliziranih ambulantnih vozila, koja savršeno pristaju uz ambulantu koju danas otvaramo i koja je obnovljena i opremljena u sklopu projekta koje je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Aktivnosti na unaprijeđenju sanitetske službe OSBiH otpočeli smo 2016. godine, zajedničkom inicijativom MOBiH, britanske ambasade u BiH, NATO štaba u Sarajevu te nadležnih zdravstvenih institucija u BiH. Cilj nam je da poboljšamo uvjete rada sanitetskih organa radi dostizanja sposobnosti ROLE-2 te u okviru naših kapaciteta omogućimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim pripadnicima OSBiH - kazao je.

Američki ambasador Nelson je tim povodom kazao da vozila "humwee" i otvoreni stacionar, na zajedničkoj ceremoniji najbolje opisuju bit Sjevernoatlantskog saveza.

- NATO je poput obitelji naroda, istomišljenika, koji zajednički rade za opće dobro, čemu danas i ovdje svjedočimo. SAD doniraju terenska sanitetska vozila s nosilima, koja dodatno doprinose poboljšanju kapaciteta ambulante, što je omogućila Vlada UK. Poput samog NATO-a, ovo čini cjelinu čija vrijednost premašuje zbir njenih pojedinačnih dijelova. Premda svaki dio, poput svake članice NATO-a, ima svoju vrijednost, tek kada se spoje pružaju najveći doprinos - zakjučio je Nelson.

Britanski ambasador Field je istaknuo da je ova aktivnost dio širokih i kontinuiranih veza Ujedinjenog Kraljevstva s Oružanim snagama i građanima Bosne i Hercegovine. Posebno je zahvalio osoblju OSBiH i kolegama iz NATO-a koji su uradili značajan posao na popravci zgrade i pokretanju službenog registriranja ambulanti. 

- Danas su naši prijatelji iz Sjedinjenih Američkih Država donirali značajnu flotu visokomobilnih vozila, a od kojih će određen broj biti korišten kao vozila hitne pomoći. Vozila će biti komplementarna s novim objektima i omogućiti sigurnost pripadnicama i pripadnicima OS BiH dok obavljaju svoje dužnosti, znajući da će dobiti potrebnu njegu i brigu u slučaju bolesti ili povrede. Drago mi je da zajedno radimo ka istom cilju - pružanju bolje zdravstvene zaštite za osoblje OSBiH - zaključio je Field.

Nakon nedavnog otvaranja ambulanti u kasarni Kozara u Banjoj Luci i Dubrave kod Tuzle, pripadnici OSBiH dobili su i treću ustanovu u kojoj mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu. Do sada su okončani radovi na tri objekta na koje je Vlada UK utrošila više od pola miliona maraka, a uskoro će se intenzivirati i radovi na četvrtoj vojnoj ambulanti u kasarni "Božan Šimović" u Čapljini.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović istakao je da je očigledno da će nova isporuka specijaliziranih vozila i otvaranje nove ambulante dodatno poboljšati sposobnosti i interoperabilnost Oružanih snaga BiH, što je jedan od prioriteta, ali i uvjeta da OSBiH izrastu u moderne oružane snage.

- Boljim opremanjem i razvijanjem sposobnosti u segmentu podrške snaga, konkretno medicinskih sposobnosti, OSBiH polako, ali sigurno unapređuju svoju operativnost, za što očekujemo još učinkovitiju potporu i institucija BiH - zaključio je general Mašović.

- NATO stožer u Sarajevu s ponosom pruža potporu Oružanim snagama i Ministarstvu obrane BiH u otvaranju ove nove vojne ambulante. Zadovoljstvo mi je vidjeti da ovi vrijedni vojnici dobivaju bolji kvalitet života, koji dolazi s vlastitim objektima namjenjenim za pružanje zdravstvenih usluga - kazao je tim povodom general Edwards, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh