Srijeda, 05.08.2020.

Ceremonija

Vlada SAD-a donirala 20 vozila "humvee" Oružanim snagama BiH

FOTO: Fena

Amabasador SAD-a u BiH Eric Nelson naveo je da mu je zadovoljstvo obilježiti još jedan korak koji znači napredak OSBiH

Svečana ceremonija primopredaje 20 višenamjenskih motornih vozila "humvee", koja su donacija Vlade SAD-a Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, upriličena je danas u kasarni Rajlovac kod Sarajeva.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da ta donacija pokazuje opredijeljenost SAD-a partnerstvu prema Bosni i Hercegovini, te će doprinijeti operativnosti OSBiH.

- To se može odnositi na izvršavanje zadaća koje su utemeljene Zakonom o odbrani BiH, bez obzira da li se radi o mirovnim misijama, pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa ili vojnim vježbama - dodala je Pendeš i zahvalila Vladi SAD-a na donaciji.

 

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović istakao je da današnja ceremonija predstavlja jasan pokazatelj SAD-a da u svakom trenutku budu na raspolaganju u procesu modernizacije i unapređenja kapaciteta i sposobnosti OSBiH.

Amabasador SAD-a u BiH Eric Nelson naveo je da mu je zadovoljstvo obilježiti još jedan korak koji znači napredak OSBiH, koje su se pokazale kao dobar partner članicama NATO pakta i u globalnoj borbi protiv terorizma.

- Današnja donacija će još više doprinijeti njihovoj interoperabilnosti sa NATO saveznicima, ali i spremnosti da odgovore na prirodne katastrofe i druge zadatke u BiH - rekao je Nelson. 

Ministrica Pendeš je nakon ceremonije uručila zahvalnicu ambasadoru Nelsonu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh