open-navfaktor-logo
search
Usvojeno na sjednici
Vlada RS: Odobreno pola miliona KM za opremu za prikupljanje plazme
Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o odobravanju 503.000 KM, kao dodatna sredstava za sufinansiranje projekta "Nabavka opreme potrebne za prikupljanje plazme od osoba koje su preboljele COVID-19", iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije.
08.10.2020. u 16:50
get url
text

Ova odluka donesena je na danas održanoj sjednici u Banjoj Luci, a nosilac projekta je Javna ustanova Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Kompenzacionog fonda RS za period maj-septembar 2020. godine kada su donesena 42 zaključka kojima je odobreno 55.716.136,29 KM za saniranje posljedica i poteškoća nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona.

- Vlada RS danas je donijela Odluku o 14. emisiji obveznica u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine. Četrnaesta emisija obveznica za izmirenje ratne materijalne i nematerijalne štete, ukupne vrijednosti 5.825.691 KM, bit će registrovana u Centralnom registru hartija od vrijednosti 20. oktobra – saopćeno je iz Vlade RS.

Donesena je i odluka o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave, kojom se odobrava isplata finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, za sufinansiranje projekata, u ukupnom iznosu od 166.100,93 KM. Navedena sredstva bit će utrošena za sufinansiranje različitih projekata u općinama Čajniče, Bosanski Šamac, Vlasenica, Kalinovik, Pelagićevo, Jezero, Rogatica i Rudo.

Usvojena je Informacija o realizaciji zajedničkih projekata rješavanja stambenih pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

- Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije u okviru svojih redovnih aktivnosti u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fondom za povratak i lokalnim zajednicama realizuje zajedničke projekte u cilju rješavanja stambenih pitanja raseljenih lica, izbjeglica i povratnika. Navedena aktivnost odvija se kroz četiri zajednička projekta i to: Regionalni Program stambenog zbrinjavanja (RSP), Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja - CEB2, Projekat rekonstrukcije stambenog fonda (Saudijski razvojni fond - SAF) i Projekat rekonstrukcije stambenog fonda - OPEC (Fond za međunarodni razvoj - OFID). Zajednički projekti finansiraju se iz donatorskih i kreditnih sredstava – navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da je ovim projektima planirano je da se kroz individualnu stambenu izgradnju i izgradnju stanova u stambenim zgradama na području RS i Federacije BiH iz kategorija raseljenih lica, izbjeglica i povratnika ukupno zbrine 3.144 porodica, a do sada je zbrinuto 1.316 porodica. Preostalih 1.828 porodica planirano je da se zbrine do kraja 2022. godine, do kada je predviđeno i trajanje zajedničkih projekata.

- Planirana vrijednost projekata koje implementira Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije na području RS-a iznosi 115.600.000 KM - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.