open-navfaktor-logo
search
Međuentitetska pomoć
Vlada RS-a tražila od Vlade FBiH da im "posude" 20.000 testova za koronavirus
Vlada bh. entiteta Republika Srpska zatražila je od Federalne vlade da im daju 20.000 testova za koronavirus.
09.04.2020. u 22:38
get url
text

Informacija o molbi koja je iz Vlade RS-a poslana kolegama u FBiH, potvrđena je Faktoru iz više izvora. 

Naime, prema našim informacijama, Vlada RS-a je zatražila testove "na posudbu". Tačnije, radi se o tome da bi oni, kako je navedeno, kada nabave testove, istu količinu i vratili Vladi FBiH. 

Federalna vlada je prije nekoliko dana iz Južne Koreje nabavila 150.000 testova, tako da ih za potrebe zdravstvenih ustanova u ovom bh. entitetu za sada ima dovoljno. 

Istovremeno na aerodrom u Banjoj Luci danas je sletio avion kojim je dopremljena pomoć iz Rusije. Kako je istaknuto tom prilikom, radi se o pomoći RS-u. 

- Važno je reći da je pomoć poslana na zahtjev Republike Srpske i stigla je veoma brzo nakon razgovora Dodika sa Lavrovim (Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije). Ovo je potvrda naših dobrih odnosa i razumijevanja - naglasila je Željka Cvijanović, predsjednica RS-a. 

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je precizirano kako je u Banju Luku iz Rusije dopremljena pomoć koja se sastoji od "pet specijalnih vozila za dezinfekciju, te ispomoći devet vozača i 15 zdravstvenih radnika koji treba da pomognu lokalnim vlastima u borbi protiv pandemije COVID- 19". 

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, je istakao da "i Federacija BiH treba da traži pomoć".

- Јa ću javno podržati taj zahtjev i nazvat ću određene ljude da se to uradi i u FBiH. Učinit ćemo sve, ako FBiH to želi, neka napiše zahtjev, ja ću pomoći i njima - rekao je Dodik.

On je dodao da ruski stručnjaci odlaze na sastanak sa ljudima iz RS-a kako bi napravili plan djelovanja.

- Ovo su pripadnici Vojske Ruske Federacije i oni mogu da djeluju samo u skladu sa naređenjem. Naređenje koje su dobili od najvišeg državnog rukovodstva je da idu u Republiku Srpsku. Sada je potrebno da dobiju naređenje da idu i u Federaciju BiH. Ako su mogli da budu u Italiji i na mnogim drugim mjestima ne vidim razlog zašto ne bi mogli da pomognu i FBiH - rekao je Dodik.

Da li će FBiH zatražiti takvu vrstu pomoći, ne zna se, jer se federalna vlast o tome nije očitovala.

Međutim, ono što je izvjesno, prema Faktorovim informacijama, Vlada FBiH će poslati traženih 20.000 testova zdravstvenim ustanovama u RS-u i tako doprinijeti zajedničkoj borbi protiv koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.