open-navfaktor-logo
search
Borba protiv COVID-19
Vlada RS-a osigurala 1,5 miliona KM za Remdesivir, traži 1.100 doza za mjesečnu potrebu
Vlada bh. entiteta Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici nacrt sporazuma o međusobnim pravima i obavezama radi realizacije okvirnog ugovora za nabavku lijeka Veklury (Remdesivir).
15.10.2020. u 15:35
get url
text

Iz Vlade RS-a je precizirano da se radi o lijeku za tretman pacijenata oboljelih od COVID-19 koji trebaju oksigensku podršku. Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić je istakao da je rezervisano 1,5 miliona KM za nabavku ovog lijeka za RS, a da je RS trenutno iskazao mjesečnu potrebu za 1.100 doza ovog lijeka.

Radi se skupom lijeku, čija jedna doza, kako je ranije najavljivano, košta oko 350 eura, a koristiti se u bolničkom liječenju uz konzilijarnu odluku.

- RS se priključio aktivnostima u BiH, kroz imenovanje predstavnika za učešće u zajedničkoj nabavci Evropske komisije jer je to jedini način kako možemo doći do lijeka - istakao je Šeranić i dodao da su prethodna dva mjeseca definisane aktivnosti u ovom procesu.

Šeranić je podvukao da će se Remdesivir koristiti u liječenju pacijenata, te da je RS u prvom navratu iskazao potrebe za 1.100 doza lijeka.

- Mehanizam njegove raspodjele u cijeloj Evropi podrazumijeva ključ evropskog centra za kontrolu bolesti, gdje se procjenjuje potreba na osnovu prethodno sedmičnog broja osoba koje se nalaze na intenzivnoj njezi i imaju podršku respiratora ili kiseoničku podršku - istakao je Šeranić.

Naveo je da je RS do kraja godine rezervisao 1,5 miliona KM za nabavku ovog lijeka.

- Nabavka ide sukcesivno prema iskazivanju mjesečnih potreba. Ako bude bilo potrebe, revidirat ćemo zaključke.  U ovom trenutku nema garancija da će se lijek isporučivati u skladu sa potrebama. Cijela Evropa, 36 zemalja, iskazala je potrebu od 288.000 doza Remdesivira. Evropska komisija nas je obavijestila da proizvođač u ovom trentuku može da isporuči 120.000 doza mjesečno, i u skladu sa tim se radi raspodjela - objasnio je Šeranić.

Komentarišući porast broja novozaraženih virusom korona u RS-u, Šeranić je istakao da je virus u zajednici, da nema više klastera i da je to četvrta, očekivana faza.

- Nije dobro da broj raste, ali nije ni neuobičajeno da raste u ovom periodu - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.