open-navfaktor-logo
search
Posljedice koronavirusa
Vlada RS-a ima konkretne mjere za privrednike, Vlada FBiH će tek u ponedjeljak zasjedati
Krizni štab Vlade RS-a za praćenje stanja u privredi RS-a donio je danas prijedlog nekoliko mjera za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona na privredne subjekte u ovom entitetu.
13.03.2020. u 13:31
get url
text

Među njima su:

- Odgoda plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna 2020. godine. Obaveze će biti isplaćene u ratama do kraja ove godine.

- Hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini. Isplata počinje u ponedjeljak, 16. marta ove godine.

- U ponedjeljak će se održati sastanak sa svim predstavnicima bankama u RS-u u zgradi Vlade RS-a u cilju osiguranja grejs perioda za kreditna zaduženja privrednih subjekata.

- Smanjenje parafiskalnih nameta u završnoj fazi bit će realizovano u aprilu 2020. godine.

- Кod najugroženijih privrednih subjekata koji rade sa zemljama koje su najteže pogođene virusom korona, vršit će se analiza stanja pojedinačno.

- Uvodi se moratorij na otplatu kredita Investiciono-razvojne banke (IRBRS) u trajanju od tri mjeseca za privredne subjekte u RS-u.

VEZANI TEKST - Privrednici apeluju: Pozivamo vlast da proglasi vanrednu situaciju

S ciljem sagledavanja kompletne situacije na području Federacije BiH u vezi sa utjecajem globalne pandemije na zdravlje ljudi i ekonomiju izazvane koronavirusom (COVID-19), premijer Federacije BiH Fadil Novalić sazvao je za ponedjeljek, 16. marta 2020. godine, proširenu sjednicu Vlade Federacije BiH.  

Na ovu sjednicu su, pored članova Vlade FBIH, pozvani premijeri svih deset kantona u Federaciji BiH, te čelnici Udruženja poslodavaca FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH, Privredne komore FBiH, Porezne uprave FBiH, Federalne uprave policije, Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Federalne direkcije robnih rezervi, Crvenog krsta/križa FBiH i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Vlada Federacije BiH od pojave novog koronavirusa (COVID-19) kontinuirano, na osnovu informacija Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, poduzima mjere koje prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja stanovništva, saopćila je Vlada FBiH.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.