open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Vlada KS utvrdila Nacrt zakona o sportu i proglasila temeljna udruženja kulture
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt zakona o sportu Kantona Sarajevo, kojim se uređuje organizacija sporta, finansiranje, a sadrži i kaznene odredbe za suzbijanje nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, informatiku u sportu i druge oblasti sporta.
10.10.2022. u 14:07
get url
text

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić smatra da je Nacrt zakona o sportu, kojeg je usvojila Vlada KS, "nasušna potreba".  

- Nacrt zakona je temeljito urađen, tretira apsolutno sva pitanja koja se tiču sporta. Posebno organizaciju, kao i finansiranje sporta - kazao je Avdić na konferenciji za medije, te podsjetio da je Vlada KS  uvijek reagirala na sve potrebe, ne samo na nivou KS, već i za državne selekcije i pojedince.  
 
Također, Vlada KS je donijela i Odluku o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog interesa za Kanton Sarajevo.  

Tom odlukom obuhvaćene su BZK Preporod, HKD Napredak, SPKD Prosvjeta i JHKD La Benevolencija, kao i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće BiH i Srpsko građansko vijeće Pokret za ravnopravnost u BiH. 

Ove organizacije su, kako je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić pojasnio, podnijele inicijativu Vladi KS za njihovo proglašenje od posebnog značaja za Kanton Sarajevo i rješavanje statusa, kao i finansiranje rada i djelovanja njihovim uvrštavanjem u budžet KS za 2023. godinu, kojim bi se osigurala sredstva.  

Predsjednik SPKD Prosvjeta Dejan Garić je ukazao na važnost donesene odluke, te naglasio da je saradnja četiri temeljna društva - Preporoda, Napretka, Prosvjete i La Benevolencije, uvijek postojala, a naročito nakon sporazuma kojim su te organizacije proglašene Međukulturnim vijećem BiH, ta saradnja je podignuta na viši nivo. 
 
 - Drago mi je da je Kanton Sarajevo prepoznao značaj udruženja jer to nisu obična udruženja, obična društva, ovo su temeljne organizacije kulture naroda u BiH i najstarije organizacije i institucije kulture u BiH – kazao je Garić. 

Ova odluka, dodao je, bit će zvijezda vodilja kako dalje raditi da to neraskidivo klupko kulture u BiH uspijemo održati i "da pokažemo kako zajedno možemo raditi mnogo više, bolje, te doprinositi svemu onome što Bosna i Hercegovina jeste".  
 
Također je i predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić pozdravio odluku Vlade KS, koja je, prema njegovim riječima, historijska odluka.  
 
Podsjetio je da su upravo te temeljne institucije, Preporod, Napredak, Prosvjeta i La Benevolencija, starije i od naučnih institucija u BiH. Ostavile su historijski važan trag u kulturnoj i društvenoj povijesti, stvorile su društvenu i kulturnu elitu - poput Vladimira Preloga, Ive Andrića, Safvet-bega Bašagića, Alekse Šantića. 

Zbog svega toga, po riječima Kodrića, zbog te naše povijesti potpuno je neprihvatljiv bio naš društveni položaj po kojem smo bili izjednačeni sa nekih 27.000 nevladinih organizacija u BiH, što je neprihvatljivo i posve suprotno onome što je povijesni i savremeni značaj naših organizacija. 
 
- Stoga, za nas je jako važno da Kanton Sarajevo donese ovu odluku. Ovo je za nas historijska odluka, počinjemo polako izlaziti iz 1949. godine, kada su tadašnje vlasti zabranile rad tih udruženja i otuđile imovinu. Ovo je institucionalni vid ispravljanja strašno goleme historijske nepravde koja je počinjena 1949. godine – naglasio je Kodrić. 

Shodno tome, naredni korak je, kako je rečeno, da se slična i sistematičnija odluka donese na nivou entiteta, ali i na nivou države Bosne i Hercegovine.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.