open-navfaktor-logo
search
I socijalni i razvojni
Vlada KS usvojila Nacrt budžeta za 2019. godinu
Premijer Adem Zolj je izjavio da je budžet realan
15.11.2018. u 15:34
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Nacrt budžeta za 2019. godinu u iznosu od 928.370.000 KM, koji će biti proslijeđen Skupštini KS na razmatranje.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić rekao je da se radi o najvećem budžetu Kantona Sarajevo do sada.

- Što se tiče prihodovane strane, 77 posto se odnosi na prihode od poreza, tu su indirektni najveći u grupi od oko 430 miliona KM, druga pozicija se odnosi na prihode od poreza na dohodak (144 miliona KM), a treća su prihodi od poreza na dobit (128 miliona KM) – kazao je Halebić.

{$galerijaFotografija}

Naglasio je da su značajno uvećani ovi prihodi u protekle četiri godine.

- Dakle veći je porezni kapacitet, a to se dešava kada privreda raste. Smatramo da budžet nije napuhan, jer su to oni koji se ne mogu ostvariti. Što se tiče rashodovne strane, kapitalni budžet u 2019. će iznositi 150 miliona KM, zaduženja su oko 33 miliona  na domaćem i oko 140 miliona KM na inostranom tržištu  – kazao je ministar.

Na pitanje novinara da li današnje predstavljanje budžeta ima veze sa najavom šest stranaka koje pregovaranju o stvaranju kolaicije i vlasti u Kantonu Sarajevo i njihovim planom donošenja budžeta ministar Halebić je rekao da neće dati politički već tehnički odgovor.

- Odgovor je potpuno tehničke prirode. Budžet se donosi u dva koraka u nacrtu i prijedlogu i zadnju riječ uvijek donosi Skupština KS. Međutim ono što treba naglasiti jeste da se budžet počinje donositi po budžetskom kalendaru u februaru, tako da smo mi, svih 12 ministarstava taj proces počeli raditi u februaru i došli smo sada do Nacrta u skladu sa budžetskim kalendarom. Krajem tekuće godine donosimo budžet za narednu godini, tako smo se mi potrudili da bude i ove, bez obzira što je izborna godina. Najave da će Skupština donijeti novi budžet nisu nikakve senzacionalne vijesti, to je već poznato, jer nova Skupština mora donijeti budžet s obzirom na to da se to radi krajem godine. Ali bitno je reći da se on ne može donijeti za mjesec dana i to je tako na svim nivoima – rekao je Halebić.

Premijer KS Adem Zolj naglasio je da je budžet realan, ali da je mogao biti i veći.

-Dobrom analizom smo došli do njega, realan je, ali i stabiliziraćjući i socijalni i razvojni.  Možemo reći da je socijalni, jer će doći do poboljšanja socijalnog statusa građana. Sutra imamo povećanje ugovora sa sindikatima i doći će do povećanje plaća državnih službenika, odnosno svih onik kojima se isplaćuje plaća iz budžeta – kazao je premijer, naglasivši da bi mogao biti mnogo veći da se uzela u obzir zarobljena imovina Kantona Sarajevo u državama regije vrijedna gotovo milijardu KM. 

Zolj je kazao da je budžet obuhvatio brojne projekte među kojima je najviše onih iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja i Ministarstva saobraćaja. Pored ulaganja u obrazovanje, kazao je da je planirano unaprjeđenje saobraćajne infrastrukture, nabavka novih trolejbusa, autobusa i tramvaja za GRAS, obnova stare i izgradnja nove tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, projekti gasifikacije Bjelašnice, rekonstrukcija vodovodne mreže, izgradnja novih industrijskih zona, energetska efikasnost objekata i tako dalje.

 

Vlada Kantona Sarajevo 15.11.2018.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.