open-navfaktor-logo
search
Planovi
Vlada KS umjesto dva želi jedan stambeni fond: Ukida se jedna direktorska pozicija
Pretvorbom fondova u javne ustanove imali bismo kontrolu sredstava u smislu racionalnog trošenja sa pažnjom dobrog domaćina, kazao je Filipović
10.10.2019. u 20:27
get url
text

Danas su na sjednici Vlade Kantona Sarajevo na dnevnom redu bile tačke Prijedlog odluke o osnivanju JU Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za porodice šehida, poginulih boraca, RVI, demobilizirane borce i prognane osobe, te Prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove Kantonalni stambeni fond Sarajevo, ali su tačke, kako je za Faktor potvrdio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović, povučene.

- Tačke su povučene sa dnevnog reda današnje sjednice kako bi se otklonile neke pravne nedoumice i sumnje na koje su ukazali pojedini članovi Vlade, ali odgovorno tvrdimo da sve što je pripremljeno je i provjereno. Navedene tačke ne podrazumijevaju osnivanje novih institucija, već promjenu pravnog oblika postojećih, radi konačnog rješenja, odnosno spajanja dvije institucije koje imaju gotovo identičnu djelatnost – pojasnio je Filipović.

Istakao je kako je jedan od prethodnih saziva Vlade KS donio zaključak kojim se predviđa spajanje već postojećih fondova, Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova i Kantonalnog stambenog fonda.

- Jedna od mjera ove Vlade je spajanje. Pretvorbom fondova u javne ustanove imali bismo kontrolu sredstava u smislu racionalnog trošenja sa pažnjom dobrog domaćina. A u konačnici kada završimo proces spajanja umanjujemo jednu direktorsku poziciju. Naravno, potrebno je prvo obje institucije postaviti na isti nivo, u isti pravni oblik kako bismo ih mogli spojiti – kazao je Filipović.

Istakao je da, nakon što Vlada usvoji ove materijale, na nekoj od narednih sjednica oni će se naći pred zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo.

- Nakon toga idemo u postupak preregistracije, potom ćemo pripremati materijal za Vladu i Skupštinu – zaključio je ministar Filipović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.