open-navfaktor-logo
search
Stranačka promocija
Vlada KS obilato sponzorirala Palmerove pohvale, za "neinformiranog" Inzka nema ni marke
Za razliku od Palmerove ocjene, dio posljednjeg izvještaja visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), koji se odnosi na vlast u KS, za Fortu očigledno nije bio "od koristi za građane"
07.11.2019. u 08:38
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo (KS), tvrdi premijer Edin Forto, troši budžetski novac sponzorirajući objave na društvenim mrežama koje su "od koristi za građane". Tu mogućnost, priznaje, "izrazito obilato koristi".

Procijenio je Forto da je "od koristi za građane" nedavno izlaganje specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Matthewa Palmera, u kojem je u pozitivnom kontekstu spominjao Vladu KS. Dio tog izlaganja na Facebook stranici Vlade KS je sponzoriran budžetskim novcem i kao takav se danima nametao korisnicima ove društvene mreže.

Za razliku od Palmerove ocjene, dio posljednjeg izvještaja visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), koji se odnosi na vlast u KS, za Fortu očigledno nije bio "od koristi za građane", pa čak nije našao ni mjesto na zvaničnoj stranici Vlade KS.

Inzko je, podsjetit ćemo, upoznao članice Vijeća sigurnosti UN-a sa "kontroverznim zakonima" koje je usvojila vlast u KS, a kojim se rad policije stavlja pod političku kontrolu. Za sponzoriranje tog izlaganja nije izdvojen budžetski novac jer je premijer procijenio da uspostavljanje političke kontrole nad policijom ne bi trebalo zanimati građane.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, kadar Naroda i pravde, javnosti je "objasnio" da visoki predstavnik Valentin Inzko "nije dobro informiran ili je ciljano loše informiran od onih snaga koje su poražene u pokušaju sprečavanja reformskih procesa u KS", te da ga iznenađuju Inzkove konstatacije pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Ministar unutrašnjih poslova vrlo dobro zna da Inzka o pitanjima u vezi s radom policijskih agencija u BiH ne informiraju bilo kakve "poražene snage", već poseban odjel unutar Ureda visokog predstavnika (OHR) zadužen za ta pitanja, pa samim tim i konstatacija o "lošoj informiranosti" potpuno gubi smisao.

Dakle, za Vladu KS je Inzko, kojeg informiraju međunarodni i domaći stručnjaci za oblast sigurnosti, "loše informiran", dok je Palmer, koji je za Vladu KS kazao da je "vode građanske, a ne nacionalne stranke", jako dobro informiran. Zaista bi bilo uzbudljivo čuti koja je poveznica između političke ideologije i prakse koja se naziva "građanskom" i, primjera radi, stranke Narod i pravda.

Iz Kabineta premijera KS je za Faktor sredinom oktobra istaknuto da je za potrebe sponzoriranja sadržaja na društvenim mrežama potrošeno 5.000 KM budžetskog novca, ali je odgovor na upit o detaljnim informacijama o pojedinačnim iznosima utrošenim na sponzoriranje objava izostao. Tačnije, Vlada već više od mjesec odbija dati uvid u stvarnu potrošnju za njihovu promociju na društvenim mrežama. 

Paralela između dviju informacija koje bi mogle biti "od koristi za građane", Palmerovih pohvala i Inzkovih kritika, neosporno ukazuje na postojanje prakse kojom se budžetski novac koristi za stranačku promociju, što su čak prepoznali i pojedini predstavnici vladajuće "šestorke".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.