open-navfaktor-logo
search
Afera vladajuće trojke
Vlada KS mjesecima krije imena ministara koji su se vakcinisali u kabinetima
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević nije dobio odgovor na pitanje o vakcinaciji ministara u zgradi Vlade Kantona Sarajevo.
09.10.2021. u 13:30
get url
text

Iako je pitanje postavio na sjednici Skupštine, konkretan odgovor je izostao.

Naime, na posljednjoj sjednici Skupštine KS Dević je ministra zdravstva KS Harisa Vranića upitao kada su vakcinisani, a kada revakcinisani ministri u svojim kabinetima te kojom vakcinom.

Međutim, ministar Vranić je kazao kako ne zna kada su njegove kolege vakcinisane, ni revakcinisane te nije želio kazati imena tih šest ministara koji su se vakcinisali u kabinetima.

VEZANI TEKST - Dević odgovorio Vraniću: Pod pritiskom medija priznali ste aferu, budite odgovorniji i hrabriji

- Tačan datum ni vakcinacije ni revakcinacije ministara u Vladi KS ne mogu da vam kažem jer nisam učestvovao u tom procesu, a ni imena ne mogu da kažem zbog Zakona o zaštiti podataka. Nisam ovlašten i ne mogu da iznosim podatke u javnost o vakcinaciji ministara spornom odlukom i ne mogu da vam odgovorim na to pitanje, kada je bila vakcinacija niti revakcinacija jer je ja nisam organizirao, niti učestvovao u tome – kazao je Vranić odgovarajući na pitanje zastupnika Mahira Devića na sjednici Skupštine.

Nakon što Dević nije dobio odgovor na postavljeno pitanje kazao je kako će tražiti zvanično imenom i prezimenom da mu se dostave podaci, imena ministara, kao i ime medicinske sestre koja je dolazila da vakciniše ministre i po čijem nalogu.

Dević za Faktor kaže da će taj upit proslijediti naredne sedmice.

- Mislimo da je taj datum koji se spominje kao datum vakcinacije zapravo bio datum revakcinacije, a da su se vakcinisali puno ranije, kada je stigao prvi kontingent vakcina. I da zbog toga sve kriju i ne žele da daju podatke koje tražimo. Naravno da ćemo ustrajati na tome – kazao je Dević za Faktor.

Podsjećamo, 11. augusta premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je odgovorio na pitanje da li se vakcinisao.

- Naravno da sam se vakcinisao i to u Sarajevu. Svi članovi Vlade su vakcinisani, od čega većina prije 15 dana – kazao je Forto.

Kasnije se pojavila informacija kako se šest ministara vakcinisalo Pfizer vakcinom i to u svojim kabinetima i to u danima kada su onkološkim pacijentima saopćavali kako za njih Pfizer vakcina nema.

U istom tom periodu, samo dan ili dva kasnije Pfizerom se, kako je i potvrdio, vakcinisao i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, a da se vakcinisao u Zetri potvrdio je i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

VEZANI TEKST - Kojih šest sa fotografije nisu mogli ni do Zetre, pa su im Pfizer donijeli u kabinete?

Krajem augusta premijer KS Forto kazao je da je samo greška što se nisu fotografisali kada su primali vakcine.

- Svuda u svijetu, bar ovo što smo mi primijetili, Vlada ima prioritet u vakcinaciji. Naš Krizni štab i naš ministar zdravstva (Haris Vranić, koji je i predsjednik Kriznog štaba) su insistirali da u najžešćem napadu pandemije u februaru i martu, da se cijela Vlada vakciniše, kako ne bismo doživjeli da ostanemo bez Vlade, bez kvoruma. U tom trenutku su članovi Vlade odlučili da se ne žele vakcinisati jer je to bio u trenutak kada vakcina nisu bile toliko dostupne... - obrazlagao je Forto na jednoj od press konferencija za medije, pa dodao da su odlučili na sjednici Vlade da se vakcinišu početkom jula, kada su "imali pouzdane informacije o dolasku većeg broja vakcina".

- Mi nemamo nikakvu dilemu da smo postupili odgovorno. Uz ovu grešku koju sam naveo u smislu da smo se trebali vakcinisati javno - kazao je tada Forto.

I skoro četiri mjeseca kasnije Vlada KS šuti o vakcinaciji ministara i pored toliko pitanja o tome, a toliko su se hvalili transparentnošću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.