open-navfaktor-logo
search
Nova i stara lica
Vlada KS: Ko će dobiti ministarsku fotelju, a čije ime je još samo u domenu spekulacija?
Nakon što je danas izglasano nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo sve oči uprte su u novu skupštinsku većinu. S nestrpljenjem se očekuju imena novih ministara.
29.01.2020. u 20:00
get url
text

Kako je već ranije bilo govora mandatar za premijera nove Vlade KS je Mario Nenadić, bivši ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo.

Proteklih dana spominjala su se mnoga imena u konkurenciji za ministarske pozicije, a prema onome što je trenutno izvjesno, nekoliko njih su sigurni za te pozicije. 

Faktor nezvanično saznaje da bi na mjesto ministra finansija trebao bi biti imenovan Jasmin Halebić koji je u prošlom mandatu Vlade KS obnašao tu istu funkciju.

Također, za ministra unutrašnjih poslova trebao bi biti imenovan Ismir Jusko.

Za ministricu komunalne privrede i infrastrukture trebala bi biti imenovana Nihada Glamoč, donedavno direktorica Sarajevogasa, a sada uposlenica tog preduzeća.

Kao potencijalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša spominje se sarajevski arhitekta Faruk Kapidžić koji se često spominje kao idejni tvorac Avaz Twist Towera.

Kao mogućnost za ministra saobraćaja spominje se Adi Kalem, predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići, inače magistar Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, a ministar za boračka pitanja u Vladi KS mogao bi biti Tajib Delalić, dugogodišnji pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Spekuliše se i o drugim ministarstvima, ali konkretnijih prijedloga još uvijek nema. 

Upućeni tvrde da su Nenadić, Glamoč i Halebić za sada jedini za koje se pouzdano zna da će biti dio buduće kantonalne vlade. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.