open-navfaktor-logo
search
Pokreće se istraga
Vlada KS će u ponedjeljak dobiti opomenu zbog subvencije za plin
Vijeće za državnu pomoć Vladi KS će biti uručen zvanični dokument gdje će se obavijestiti da se otvara postupak i da moraju dostaviti sve dokumente u vezi s tim postupkom
19.07.2019. u 12:02
get url
text

Prema informacijama Faktora Vijeće za državnu pomoć BiH u ponedjeljak će Vladi Kantona Sarajevo poslati opomenu pred pokretanje istrage oko odluke za subvencioniranje plina u Kantonu Sarajevo.

Prema informacijama sa kojima raspolažemo Vijeće za državnu pomoć Vladi KS će biti uručen zvanični dokument gdje će se obavijestiti da se otvara postupak i da moraju dostaviti sve dokumente u vezi s tim postupkom.

Naime radi se o neusklađenosti zaključaka Skupštine i Vlade KS sa acquis-em Energetske zajednice, odnosno članom 18. Ugovora o uspostavljanju energetske zajednice koji sadrži opću zabranu bilo koje javne pomoći koja narušava ili prijeti da naruši konkurenciju favorizovanjem određenih preduzeća ili određenih energetskih resursa.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je na 23. sjednici održanoj 10.6.2019. godine donijela Zaključak kojim je predložila kratkoročne mjere u cilju prevazilaženja posljedica poskupljenja cijene prirodnog gasa, na način da Kanton Sarajevo subvencionira dio cijene KJKP Sarajevogas d.o.o. u periodu od 1.9.2019. godine do 31.12.2019. godine za iznos povećanja, s ciljem da se fakturisana cijena prema kategorijama kupaca Sarajevogasa održi na nivou do 01.5.2019. godine. Navedene mjere, Skupština Kantona Sarajevo je prihvatila na sjednici održanoj dana 10.06.2019. godine i donijela Zaključak kojim prihvata zaključak koji je predložila Vlada KS u cilju prevazilaženja posljedica poskupljenja cijene prirodnog gasa.

Polazeći od odredbi Zakona o sistemu državne pomoći u BiH koje uređuju pojam državne pomoći, kako bi se utvrdilo ima li neka državna intervencija karakter državne pomoći, potrebno je, u svakom pojedinačnom slučaju dodjele državnih sredstava, utvrditi jesu li kumulativno ispunjeni uslovi koji se odnose na izvore sredstava, davanje prednosti na tržištu i s time povezanom selektivnosti i može li se time stvarno ili potencijalno utjecati na trgovinu između BiH i EU, odnosno potrebno je u svakom konkretnom slučaju utvrditi radi li se o prenosu državnih sredstava, ekonomskoj prednosti, selektivnosti, utjecaju na konkurenciju i trgovinu između Bosne i Hercegovine i EU-a.

U konkretnom slučaju je izvjesno da predložena finansijska sredstva u obliku subvencije predstavljaju državnu pomoć, jer su ispunjeni svi uslovi iz člana 3. stav 1 Zakona. Naime, riječ je o transferu sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo, sredstva donose ekonomsku prednost koju korisnik KJKP "Sarajevogas" d.o.o. Sarajevo ne bi mogao ostvariti kroz redovno i normalno poslovanje, sredstva se dodjeljuju na selektivnoj osnovi s obzirom da se preduzeće KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druga preduzeća, te postoji mogućnost narušavanja tržišne konkurencije davanjem prednosti na tržištu korisniku državne pomoći, naročito u mjeri u kojoj to može uticati na ispunjavanje međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine iz ove oblasti.

S obzirom na to, da je izvjesno da sredstva dodijeljena korisniku KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo u obliku subvencije predstavljaju državnu pomoć, a član 5. stav 1 Zakona propisuje opću zabranu davanja državne pomoći koja narušava ili bi mogla narušiti tržišnu konkurenciju davanjem prednosti na tržištu korisnicima državne pomoći, u mjeri u kojoj to može uticati na ispunjavanje obaveza Bosne i Hercegovine iz međunarodnih sporazuma, dok su članom 6. stav 1 Zakona propisana izuzeća od opšte zabrane, odnosno dozvoljene državne pomoći, te članom 6. stav 2 Zakona propisani slučajevi kada državna pomoć može biti dozvoljena odlukom Savjeta, potrebno je u postupku utvrditi postoji li u konkretnom slučaju mogućnost primjene izuzeća na osnovu člana 6. stav 1 Zakona ili mogućnost odobravanja predmetne državne pomoći u skladu sa članom 6. stav 2 Zakona.

Izvjesno je da predložena subvencija nije u skladu sa članom 18. Ugovora o uspostavljanju energetske zajednice koji sadrži opću zabranu bilo koje javne pomoći koja narušava ili prijeti da naruši konkurenciju favorizovanjem određenih preduzeća ili određenih energetskih resursa., kao što je navedeno u dopisu Sekretarijata Energetske zajednice.

Neophodno je da Vlada Kantona Sarajevo prijavi predmetnu državnu pomoć sa kompletnom dokumentacijom Vijeću na odlučivanje u skladu sa članom 12. stav 1 Zakona.

Energetska zajednica je ranije reagirala na ovu Odluku Skupštine KS i sugerisala Vladi KS da je za ovu odluku trebalo ad se konsultiraju sa Vijećem za državnu pomoć BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.