Vlada KS kreće u pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj radi osiguranja kredita za realizaciju projekata izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica, obnove voznog parka za tramvajski saobraćaj, kao i za projekt "Adaptivno upravljanje saobraćajem".

U sastav tima za vođenje pregovora s EBRD-om imenovani su ministri finansija i saobraćaja KS Davor Čičić i Adnan Šteta.

VEZANI TEKST - Vlada KS će se zadužiti kod EBRD-a za nove tramvaje i prugu Ilidža-Hrasnica

Zanimljivo, čak sedam miliona eura bit će izdvojeno za adaptivno upravljanje saobraćajem, što će značiti, kako je premijer najavio, da će tramvajski saobraćaj prolaziti neometano i da će im na semaforima na raskrsnicama uvijek biti zeleno svjetlo. Ministri Čičić i Šteta koji nisu odgovarali na naše pozive, nisu detaljnije pojasnili i obrazložili ovaj projekat, niti kako je on ustvari zamišljen. Sve što znamo je da će to građane koštati čak 14 miliona maraka, a premijer Forto nam je rekao da se obratimo ministru Šteti za više informacija.

Da li se planiraju izvoditi neki infrastrukturni radovi tokom realizacije ovog projekta, također nije poznato.

Vlada javnosti nije predstavila nikakav plan projekat, a izostalo je i mišljenje stručnjaka, osim šture najave i premijerovog laičkog objašnjenja kako bi to trebalo izgledati. Zašto je potrebno čak 14 miliona marka za realizaciju ovakvog projekta, ni riječi.