open-navfaktor-logo
search
Pregovori
Vlada Kosova nije upoznata sa sporazumima potpisanim danas u Minhenu sa Srbijom
Nova Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, nije upoznata sa tekstom danas potpisanih sporazuma između Kosova i Srbije u Minhenu, posredstvom ambasadora Richarda Grenella, specijalog izaslanika američkog predsednika Donada Trupma za dijalog dvije zemlje.
14.02.2020. u 22:47
get url
text

Iz Vlade Kosova je večeras saopćeno da su sporazume o uspostavljanju željezničkog saobraćaja i nastavka izgradnje autoputa između Kosova i Srbije danas u Minhenu potpisali zvaničnici koje je ovlastio bivši kosovski ministar infrastrukture i saobraćaja Pal Lekaj, kao i da je čitav proces pregovora obavljen prije početka rade nove Vlade.

Dalje se navodi da ti zvaničnici nisu dobili odobrenje od nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma.

-Šta više, tekst sporazuma nije objavljen ni javnosti ni Vladi. Kružili su različiti nezvanični nacrti - ističe se u saopćenju.

Ocjenjuje se dalje da "iako su sve veze i unapređenja infrastrukturnih standarda neophodni za razvoj naših zemalja i dio su evropske vizije za regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, ipak je vrlo važno da proces bude transparentan kao rezultat pregovora i u potpunosti u skladu sa suverenitetom i zakonima zemlje, ekonomskim prioritetima i u skladu sa obavezama proisteklim iz procesa ŠP-a".

-A ako se na osnovu jedne verzije sporazuma analizira ekonomski značaj, onda željeznica do Leška ima više prioriteta i profitabilnija je od one ka Merdaru - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se u procesu tranzicije vlasti analiziraju svi koraci koji su preduzeti u prošlosti i nadležna ministarstva su se obavezala da će tome dati prednost. Potpisivanju sporazuma u Minhenu prisustvovali su predsjednici Kosova i Srbije Hashim Thaci i Aleksandar Vučić. Sporazume su u ime Kosova potpisali predstavnici Ministarstva infrastrukture i saobraćaja, dok je u ime Vlade Srbije to uradio šef Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Grenell je prošlog mjeseca izdejstvovao i potpisivanje sporazuma o namjerama Beograda i Prištine sa njemačkom kompanijom "Lufthansom" za uvođenje avio linije između Beograda i Prištine, nakon 21 godine prekida. Ambasador je izjavio i da je neophodno da se Kosovo i Srbija što je više moguće koncentrišu na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

-Moram da kažem da su oba predsjednika, od samog početka, saglasna da fokus treba da bude upravo na tome. Zahvalan sam da smo uspjeli da stignemo do ove tačke - kazao je Grenell, koji je i ambasador SAD-a u Njemačkoj.

Potpisivanje sporazuma je obavljeno na marginama Minhenske sigurnosne konferencije na kojoj učestvuje i novi premijer Kosova Albin Kurti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.