open-navfaktor-logo
search
Vodovodna preduzeća
Vlada Japana donirala infrastrukturnu opremu vrijednu gotovo 885 000 maraka
Ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto kazao je kako je ovo drugi dio isporuke opreme koja je donirana kroz sporazum zaključen između Vlade Japana i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
31.07.2019. u 20:41
get url
text
Donacija od 15 različitih vrsta opreme

Ceremonija primopredaje infrastrukturne opreme za osam komunalnih preduzeća iz BiH koju je donirala Vlada Japana, vrijedne 884 834 marke, a na kojoj su sudjelovali i ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto i zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH Mato Franjičević, upriličena je u srijedu u Ljubuškom.

Ovaj grant dio je neprojektne grant pomoći, a oprema poput vodenih pumpi, detektora curenja vode i radara za penetriranje tla bit će instalirana u organizaciji MVTEO-a BiH u komunalnim vodovodnim preduzećima s ciljem unaprjeđenja sistema pitke vode u osam zajednica, a to su Čajniče, Gradiška, Gacko, Lopare, Stolac, Ljubuški, Foča-Ustikolina i Čelić.

Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić kazao je kako će donirana oprema odigrati važnu ulogu u poboljšanju kvalitete života građana Ljubuškog.

- Isto tako, komunalna infrastruktura bitna je i za privlačenje investicija, bez nje jednostavno ne možemo naprijed i zato ovaj današnji čin predstavlja još jedan korak u krajnjem uređenju komunalnih poduzeća, ali i komunalne infrastrukture, o kojoj puno ovisi sama kvaliteta života - kazao je Barbarić.

Zamjenik ministra MVTEO-a BiH Mato Franjičević kazao je kako se Japan ovim činom, koji direktno pomaže građanima i lokalnoj zajednici, još jednom iskazuje kao zemlja-prijatelj Bosne i Hercegovine.

- Današnji događaj odraz je činjenice kako se na ovaj način Vlada Japana očituje u iskazivanju podrške našim ljudima i građanima u onom području koje je za njih jako bitno, a to je područje komunalne infrastrukture koje je od egzistencijalne važnosti za normalan svakodnevni život svih građana u ovoj zemlji - kazao je Franjičević.

Ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto kazao je kako je ovo drugi dio isporuke opreme koja je donirana kroz sporazum zaključen između Vlade Japana i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Prvi dio isporuke opreme realiziran je prije nekoliko mjeseci, a današnjom isporukom u potpunosti smo ispunili našu obavezu koja je bila isporučiti opremu koja će služiti za unaprjeđenje usluge vodoopskrbe lokalnih zajednica u BiH - kazao je Sakamoto.

Dodao je kako ukupna vrijednost donacije, koja se sastoji od gotovo 15 različitih vrsta opreme poput lokatora cijevi, detektora curenja vode, rezača asfalta i ostale opreme neophodne za rad komunalnih preduzeća, iznosi gotovo 885.000 maraka.

- Nadam se kako će ova oprema pomoći komunalnim preduzećima u budućnosti, te kako će biti korištena za dobro stanovništva u navedenim lokalnim zajednicama - kazao je ambasador Sakamoto.

Direktor Komunalnog preduzeća "Vodovod" Gradiška Sandro Zeničanin istaknuo je kako će donirana oprema ovom poduzeću puno pomoći u sanaciji fizičkih gubitaka na njihovoj mreži.

- To će nam omogućiti pružanje bolje i kvalitetnije usluge našim korisnicima, što je naš krajnji cilj jer komunalna insfratruktura je ogledalo svakog grada. Mi se trudimo u našoj sredini osigurati maksimalne uvjete za njen razvoj, ali i maksimalne kapacitete kako bi i buduće generacije mogle koristiti ove resurse značajne za život - kazao je Zeničanin.

Direktor Javnog poduzeća "Parkovi" Ljubuški Vedran Markotić istaknuo je kako je ovo hvalevrijedna donacija.

- Sva oprema koju smo dobili, poput rezača asfalta, pumpe za čistu i prljavu vodu, tragača metalnih i plastičnih cijevi i slično, pomoći će nam u traganju i otklanjanju kvarova, što bi trebalo dovesti do smanjenja gubitaka u našoj vodoopskrbnoj mreži, a također i do smanjenja troškova električne energije - naveo je Markotić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.