- Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao učesnik u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine - ističe se u saopćenju Vlade Hrvatske i dodaje:

- Vlada Republike Hrvatske ipak izražava nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno učestvovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u takozvanom sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Iz Vlade Hrvatske također su izrazili žaljenje i nezadovoljstvo što Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini.

- Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica - zaključuju iz Vlade Hrvatske.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba bivše Vojske Republike Srpske, danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.