Vlada formirala tim: Određen datum pregovora sa zdravstvenim radnicima u HNK

objavljeno: 31.01.2018. u 15:37

Ministar zdravstva HNK Goran Opsenica izjavio je da će Vlada HNK iz svojih izvora, izvora ZZO HNK i iz izvora zdravstvenih ustanova pokušati utvrditi koja je realna svota za ispunjenje sindikalnih zahtjeva i ući u pregovore kako je najavljeno.

Rekao je to nakon održanog sastanka u mostarskoj Gradskoj vijećnici, čiji je cilj bio zauzimanje zajedničkog stava oko zahtjeva sindikata zdravstvenih radnika u HNK. Domaćini radnog sastanka su bili predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg i ministar Opsenica, a prisustvovali su predstavnici ministarstava zdravstva i finansija, te Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, kao i predstavnici osnivača i samih zdravstvenih ustanova.

Ministar Opsenica je istaknuo da je odlučeno da je datum pregovora 26. februara te da je Vlada imenovala pregovarački tim od 11 ljudi.

-Kako je Vlada donijela zaključak da će pregovarati sa sva tri sindikata koja postoje, taj zaključak ne možemo povući mi ovdje, već samo ona. Odlučeno je da se od svih zdrastvenih institucija zatraži da pokušaju iznaći prostora u sklopu svojih finansijskih sredstava da ispune zahtjeve sindikata, Zavod zdravstvenog osiguranja da učini napor, a Vlada je obećala da će to učiniti i u sklopu svog budžeta - naglasio je ministar.

Tako da bi do početka pregovora, dodaje Opsenica, pregovarački tim Vlade imao jasan stav o tome koji su modaliteti pregovora pored onih formalnih u sklopu procedure te koji su stvarni zahtjevi koje mogu ispuniti.

-Dva od tri sindikata imaju zahtjev na mjesečnom nivou od 4.165.000 maraka, bez četiri doma zdravlja, što je pedeset miliona godišnje, a doktori samo za sebe traže dodatnih petnaest miliona godišnje. Moje mišljenje je da su ti zahtjevi neskromni i nerealni - pojasnio je Opsenica.

No, ukoliko budu spremni na kompromis, kao i mi, tvrdi Opsenica, pregovori će ići u dobroj vjeri. Na upit da je u međuvremenu, Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK najavio da će 12. februara stupiti u generalni štrajk, ministar je oštro reagovao.

-Sindikat doktora medicine i stomatologije u ovom kantonu osnovan je u četvrtom mjesecu prošle godine, u osmom mjesecu je dobio reprezentativnost, a u dvanaestom je već izgubio živce i strpljenje - naglasio je ministar, dodavši da komunikacija sa Sindikatima uglavnom ide preko medija te da uglavnom putem svojih saopćenja, "prijete i uvjetuju".