open-navfaktor-logo
search
RMU Banovići
Vlada FBiH, za čije se imenovanje zalagao i Murphy, vraća američkog crnolistaša na "mjesto zločina"
Mirsad Kukić, osnivač PDA i njen stvarni čelnik, sve dok nije najuren iz SDA, negdje predkraj prvog mandata Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa Fadilom Novalićem, bio je neprikosnoveni vladar Banovića. Višegodišnja moć koju je uživao i upražnjavao u toj bh. općini proisticala je iz kontrole koju je imao nad Rudnikom mrkog uglja Banovići. Zbog RMU Banovići je završio i na američkoj crnoj listi. Zahvaljujući aktuelnoj Vladi FBiH, Kukić se vraća "na mjesto žločina". 
02.06.2023. u 15:22
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH daje RMU Banovići pod Kukićevu kontrolu: Politička korupcija, slijedi krivična prijava za Nikšića

Vlada je jučer dala saglasnost Nadzornom odboru RMU Banovići da razriješi generalnog direktora Elvira Salihovića i kompletnu upravu, a da Rasima Dostovića imenuje na poziciju vršioca dužnosti generalnog direktora, kao i Mirsada Bečića za v. d. izvršnog direktora za tehničke poslove i Enesa Šabanovića za v.d. izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove. Imenovani su kadrovi PDA, stranke Mirsada Kukića. 

Lokalna organizacija SDP-a u Banovićama, u kojoj pljušte ostavke i vlada opća pobuna zbog odluke o ovakvim imenovanjima, ustvrdila je danas da je Vlada FBiH učinila taj korak radi osiguranja vlastite podrške u Parlamentu FBiH. Ili Vlada na čelu sa Nerminom Nikšićem može doći u situaciju da nema ruke u Parlamentu ili kadrovi Mirsada Kukića na čelu RMU Banovići, bio je izbor. Tankoj većini koja je izglasala Vladu FBiH pripada i Elzina Pirić, zastupnica u Parlamentu FBiH i formalna predsjednica PDA. 

Vlada FBiH imenovana je nakon odluke Christiana Schmidta, visokog predstavnika, da suspenduje Ustav FBiH na jedan dan i tako omogući njeno izglasavanje. Visokog predstavnika u namatanju izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona podržavao je, štaviše od njega to i tražio, američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy. I tu dolazimo do apsurdne, ali za bh. potrebe prilagođene i prihvatljive situacije, a to je da aktuelnu entitetsku izvršnu vlast u FBiH na poziciji održavaju ruke i želje čovjeka sa američke crne liste. 

Dakle, Vlada FBiH čije je imenovanje zagovarao američki ambasador, sada je prinuđena ispunjavati želje američkom crnolistašu. I to ne bilo kakve želje, već one koje su se odnose na rudnik zbog kojeg je Kukić i postao crnolistaš. Američki ambasador s tim, da se zaključiti, nema nikakav problem, kao što uostalom nije imao ni sa postavljanjem crnolistaša Marinka Čavare u rukovodstvo državnog Parlamenta. 

Čovjek koji će ponovo imati kontrolu nad RMU Banovići, Mirsad Kukić, na američkoj crnoj listi završio je zbog sljedećeg:

- U svojstvu direktora rudnika Mirsad Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za stjecanje lične koristi. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju da bi stjecao političku korist - navedeno je, između ostalog, u izvještaju State Departmenta.

VEZANI TEKST - Pobuna u SDP-u Banovići zbog političke trgovine sa Mirsadom Kukićem: Bilo je rudnik PDA-u ili pada Vlada FBiH

Mirsad Kukić, zahvaljujući Vladi FBiH koju podržava izaslanik State Departmenta, ponovo će imati priliku na isti način ostvarivati političku moć i utjecaj u Banovićima, ali i ucjenjivati Vladu FBiH. 

Crna lista se u ovoj državi, Bosni i Hercegovini, odavno doživljava kao crni humor, samo što je iz dana u dan sve manje građana kojima je bilo šta zu vezi s aktuelnim dešavanjima smiješno.

Da stvar bude zanimljivija, formalna predsjednica PDA, stranke koja će gazdovati rudnikom i koja drži većinu Vladi FBiH još uvijek je uposlenica istog tog rudnika. S tim u vezi, valja se prisjetiti da je Schmidt pompezno najavio i govorio o svojim izmjenama Krivičnog zakona kojima se onemogućava, tačnije sankcionira politička trgovina. Mogla se sankcionirati po istom tom zakonu i prije Schmidtovih izmjena, ali kako tada, tako i danas, pitanje je samo ko su podobni a ko nepodobni da se nad njima zakon primijeni. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.